Csíkszentmihályi Mihály, magyar-amerikai pszichológus előtt tiszteleg a Google

A Google főoldalán ma a flow-elmélet atyja, Csíkszentmihályi Mihály rajzolt portréja fogadja a keresőt használókat, annak apropóján, hogy a világhírű pszichológus épp ma ünnepelné a nyolcvankilencedik születésnapját – tette közzé a Google.

Csíkszentmihályi Mihály világhírű magyar–amerikai pszichológus elsősorban a flow-elmélet megalkotójaként ismert. 1934. szeptember 29-én született Fiumében, és 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Haláláig a Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment Tanszék professzora volt. Munkájáért kiérdemelte a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, és az MTA külső tagjának is megválasztották.

Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt. A boldogság kutatásában elért eredményei miatt nem csupán a nemzetközi tudományos közösség elismerését vívta ki, de a nagyközönség körében is rendkívül népszerűvé vált.

Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az általa flow-élménynek nevezett állapotot. A flow olyan állapotot jelöl, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit épp csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor rendkívül magas, az időérzékelés megváltozik.

A flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől; tehát bármilyen tevékenység kiválthatja azt. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése, melyről Csíkszentmihályi kísérleti alanyai is beszámolnak. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az adatok szerint az életminősége is jobb.

Csíkszentmihályi Mihályt 2018-ban díszpolgárává avatták. 2021. október 20-án halt meg családja körében, 87 éves korában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre