Humanitárius segítséget visz a Hungary Helps Örményországba

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felelős államtitkár a közösségi oldalán arról írt, hogy Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül humanitárius segítséget nyújt  Örményországnak. 

„Az egyeztetések nyomán és egyházi kérésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programon keresztül 40 millió forint adományt nyújt az Örmény Vöröskereszt részére a humanitárius programjaik támogatása céljából”.  

A támogatásból azok az örmény nemzetiségű emberek kapnak segítséget, akik az ott három évtizede dúló konfliktus miatt települnek át Karabah térségéből Örményországba.

Hozzátette, hogy eddig több tízezer örmény nemzetiségű személy hagyta el otthonát és települt Örményországba az utóbbi hetek fegyveres eszkalációja, majd azt követően egy Stepanakertben bekövetkezett halálos ipari katasztrófa következtében. Az ő ellátásuk komoly kihívásokkal jár, így a magyar segítségnyújtás célja, hogy hozzájáruljon a térség stabilitásához. 

„Magyarország, a magyar kormány álláspontja a karabahi konfliktus tekintetében is világos és egyértelmű: a béke az egyetlen fenntartható megoldás a térségben”. 

A Hungary Helps program az elmúlt években több örmény közösségnek is segített egyházi humanitárius programokkal, Közel-Keleten pedig a szíriai és iraki háború, valamint a libanoni gazdasági válság által sújtott örmény keresztények számíthattak rájuk, ezek a támogatások pedig hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország és Örményország 2022-ben ismét felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot. 

A címlapkép forrása: Facebook/Azbej Tristan 

Iratkozzon fel hírlevelünkre