Magyar katolikus diaszpóra konferencia Budapesten – Együtt, egymást ismerve könnyebb!

A nagyvilág húsz országából mintegy hatvanan, a magyar katolikus nemzeti kisebbségi közösségek papjai és animátorai gyűltek össze múlt hétvégén Budapesten, hogy megismerjék egymást, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és hogy tanuljanak egymástól. A baráti és testvéri légkörű találkozón Mohos Gábor és Fábry Kornél püspök atyák képviselték a magyar püspöki konferenciát, mely hathatósan segíti a magyar katolikus diaszpóra közösségeket – számolt be a VaticanNews. 

A magyar diaszpóra pasztorációja segíti a Kárpát-medencén kívül élő katolikus közösségeket, több helyen Európában, Észak- és Dél-Amerikában és Ausztráliában. Ezen közösségek egyházjogilag a területileg illetékes egyházmegyék főpásztorainak hatáskörébe tartoznak, azonban az anyaország püspökei számára erkölcsi, lelkipásztori és anyagi felelősség is a segítésük. 

A konferencia legfőbb tapasztalata, hogy a közösségek Isten kegyelméből annak ellenére is élnek és virulnak, hogy a nagy történelmi kirajzások után megfogyatkoztak, és jelentős paphiánnyal is szembe kell nézniük. A diaszpóra egymásra utaltsága nagy, a papok és a hívek között is, és fontos tanulság, hogy oda kell figyelni az újonnan érkezőkre, hogy a közösség szerves részévé válhassanak. 

A budapesti konferenciát szombaton este a Szent István bazilikában tartott „Nemzetek miséje” zárta le, pont a Menekültek Világnapján, amelyen együtt voltak a magyarországi, főként budapesti különféle külföldi közösségek tagjai, olaszok, spanyolok, németek, vietnamiak, kínaiak, afrikaiak, akik a soknyelvű szentmisén pünkösdi hangulatot teremtettek. 

A címlapkép forrása: VaticanNews

Iratkozzon fel hírlevelünkre