A KDNP a CSOK kiterjesztését várja a kormánytól

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztését, csok plusz program benyújtását várja ősszel a kormánytól – mondta Simicskó István, a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében csütörtökön Esztergomban.

A KDNP frakcióvezetője a két kormánypárti frakció közös sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a mostaninál szélesebb körű családtámogatási formát 2024 elején be lehet majd vezetni.

Simicskó István kiemelte: nagyon fontosnak tartják, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban a családpolitika erős legyen.

A családok jelentik a társadalom alapsejtjeit és a segítésük, támogatásuk kulcsfontosságú a nemzet jövője szempontjából.

Különösen igaz ez, amikor nehéz időszakot élünk, háború van, infláció van – mutatott rá. Látják a kormány családpolitikájának az eredményeit, több gyermeket vállalnak a magyar családok – jegyezte meg.

Kifejtette: 2010 óta 160 ezerrel több gyermek született a kabinet családtámogatási rendszerének köszönhetően úgy, hogy a szülőképes korú nők száma sajnálatos módon csökkent. Hozzátette: az Európai Unión belül a születési arányszám Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben. Nem tartanak még ott, ahol szeretnének: a kormányzás eleji 1,23-as születési ráta mostanra 1,6-ra emelkedett, de jó lenne, ha ez 2-re nőne – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején gyakorlatilag minden családtámogatási formát felszámoltak, így az otthontámogatási rendszert – úgy, ahogy volt – megszüntették, ahogy a gyermekek utáni adókedvezményt is. Vannak ilyen figyelmeztető jelek a magyar politika múltjában – fogalmazott, hozzátéve: ők ezt nem szeretnék.

Ha a kormány kibővíti a családtámogatás rendszerét, akkor példát tudnak mutatni Nyugat-Európa számos országának, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai problémák orvoslására, hanem az, hogy minél több gyermeket vállaljanak a családok – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva úgy értékelt, van esély arra, hogy 2024-től növekedési pályára kerüljön a gazdaság és több forrás álljon rendelkezésre. A konkrét javaslatok az őszi ülésszakon kiderülnek, azt kérte, a KDNP-frakció tagjai is gondolják végig, milyen értékes többletet tudnak adni a törvénymódosításhoz.

További felvetésre, a pedagógusok béremeléséről azt mondta: maximális szövetségesként tekint a pedagógusokra, akiket meg kell becsülni, és akiknek a részéről jogos igénynek nevezte a béremelést. Várják, hogy a Magyarországnak járó pénzek megérkezzenek Brüsszelből, és a kormány rendezni tudja a vállalását.

Simicskó István a külföldi kampányfinanszírozás ügyéről azt mondta: a magyar szolgálatok kiváló munkát végeznek, rendszeresen adnak tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság ülésein. Mindenkinek érdeke, hogy Magyarország ilyen típusú kiszolgáltatottságát megszüntessék – tette hozzá.

Az iskolai kadétképzésről szóló kérdésre közölte: 150 középiskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, és támogatja, hogy az egyházi fenntartású iskolák is vegyenek részt benne

Simicskó István beszámolt arról is, hogy a hagyományoknak megfelelően a KDNP külön frakcióülést is tartott szerda délután. Ezen meghallgatták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszámolóját, amely érintette az orosz-ukrán háborút is. Áttekintették az előttük álló időszakot, az ősszel tárgyalni tervezett törvényjavaslatokat, “egyfajta feladatszabás zajlott”.

(MTI)

A címlapképen Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetõje a Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre