Az eritreai közösség tagjai támadtak egymásra Németországban, 26 rendőr sérült meg 

A német rendőrség közölte, hogy több tucat ember, köztük legalább 26 rendőr megsérült Stuttgart városában, miután zavargások törtek ki egy eritreai kulturális fesztiválon – írja a The Epoch Times

Nem sokkal a rendezvény szombat délutáni kezdete előtt mintegy 200 tüntető gyűlt össze szabadtéren, akik kövekkel, üvegekkel és más tárgyakkal kezdték dobálni a rendőröket és a rendezvény résztvevőit. A 26 sérült rendőr közül hatot kórházba kellett szállítani. A rendőrség szerint a résztvevők közül négyen sérültek meg, a tüntetők közül pedig ketten. 

A szombati tüntetés nem az első volt Németországban, amellyel fel akartak lépni az eritreai kulturális fesztiválok ellen. Júliusban a nyugat-németországi Giessen városában egy eritreai közösség által szervezett fesztiválon történt összecsapás során 22 rendőr sérült meg. Szeptember elején Tel-Avivban az eritreai kormány támogatói és ellenzői között tört ki összecsapás. 

A hétvégi németországi rendezvényt egy, az eritreai elnök, Isaias Afwerki kormányához közel állónak tartott csoport szervezte.

Eritreából több tízezren menekültek Európába, sokan azt állítják, hogy Isaias kormánya rosszul bánt velük. Az eritreaiak között mély szakadék húzódik, a törésvonal a kormányhoz közel állókra bontja őket, és azokra, akik elmenekültek, és ellenzik az elnök politikáját.  

Frank Nopper stuttgarti polgármester kijelentette, hogy határozottan fel fognak lépni a hasonló események ellen, mert nem engedhetik meg, hogy „a más államokból származó konfliktusok német földön is megjelenjenek”.   

A címlapképen villanógránát robban egy tüntető mellett, miután több száz eritreai menedékkérő tüntető összecsapott az izraeli rendőrséggel az eritreai nagykövetség előtt Tel-Avivban 2023. szeptember 2-án. A tüntetők a nagykövetség által szervezett esemény ellen tiltakoztak. Az összetűzésben legalább 30 ember megsérült. Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Iratkozzon fel hírlevelünkre