Mesterséges intelligencia segíthet az eltűnt gyerekek megtalálásában

Mesterséges intelligencia (MI) segítségével próbálja megalkotni az argentin diktatúra idején eltűnt gyermekek felnőttkori portréját Santiago Barros argentin publicista. A modern technológia már azt is képes lehet megmutatni, hogyan nézne ki az a baba napjainkban, aki negyven évvel ezelőtt tűnt el.

Santiago Barros naponta tölt fel képeket az IAbuelas nevű Instagram-oldalra. Ez annyit tesz: nagymamák, ami utalás az Abuelas de Plaza de Mayo nevű civil szervezetre, amelyet 1977-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy felkutassa és törvényes családjukhoz juttassa az utolsó argentin diktatúra alatt eltűnt gyermekeket.

Láttuk a legtöbb eltűnt fotóját, de nem láttuk a gyermekeikét, akiknek a gyermekeit ellopták

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek Santiago Barros. A Midjourney alkalmazás segítségével a publicista az eltűnt apáknak és anyáknak az Abuelas de Plaza de Mayo nyilvános archívumában található, illetve az érdekelt felek által átadott fényképét dolgozza össze, olyan képeket létrehozva, ahogyan a gyermekek ma kinézhetnek. Minden egyes kombinációnál az alkalmazás két női és két férfi variációt kínál fel. Barros a valósághoz leginkább hasonlónak tűnő változatot választotta mindkét esetben.

Barros szerint a program nem helyettesítené a nagymamák DNS-vizsgálatokkal zajló erőfeszítéseit az unokáik megtalálására, csupán azoknak a 46 évnél idősebbeknek a lelkiismeretét kívánja felébreszteni, akiknek kétségük lehet a származásukat illetően, és emlékeztetni kívánja őket arra, hogy lehetséges: nagymamáik több mint négy évtizede próbálják őket megtalálni.

A „Nagymamák” becslése szerint mintegy ötszáz gyermeket loptak vagy raboltak el a diktatúra alatt. A szervezet eddig genetikai vizsgálat segítségével 133 gyereket talált meg.

A szervezet nagyra becsüli Barros erőfeszítéseit, de figyelmeztetett, hogy pontos eredmény csak az 1987-ben kezdeményezett Nemzeti Genetikai Adatbank által végzett DNS-vizsgálatok alapján várható.

A 1976 és 1983 közötti argentínai véres diktatúra idején katonatisztek rendszeresen elrabolták a fogságba ejtett vagy kivégzett máskéntgondolkodók gyerekeit, akik nyomtalanul eltűntek. A gyereket gyakran a diktatúrához kötődő vagy a junta ideológiáját valló családok nevelték fel a sajátjukként.

IAbulea/Instagram

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre