Magyar mentőcsoportok indulnak a kormány támogatásával az árvíz sújtotta Líbiába

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával – közölte Azbej Tristan, Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

Azbej Tristan azt írta, Magyarország kormánya a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget.
Az államtitkár felidézte: Líbiát hétfőn bibliai méretű katasztrófa, olyan vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló tenger pedig egész kerületeket sodort el. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.

Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk

– fogalmazott. A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés, mi pedig törekszünk minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának – írta Azbej Tristan.

Imádkozzunk az áldozatokért és családjaikért!

– kérte bejegyzésében az államtitkár.

Turi László: Egy mentés során több lelki traumával kell szembenéznie a mentőknek is

Iratkozzon fel hírlevelünkre