Rétvári Bence: Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határon

Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat. Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák – tette hozzá, azzal együtt, hogy az együttműködés része az is, hogy párban – egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr – járőröznek.

Ha valahol fellépünk az illegális migráció ellen, ha valahol kerítést építünk, ha valahol megerősített jelenlét van, az láthatóan az embercsempészeket is befolyásolja és más útvonalat keresnek

– jelentette ki az államtitkár. Mint mondta, a Presevóban lévő befogadóállomáson – ahol ő maga is látogatást tett – már csaknem 2 millió migráns fordult meg 2015 óta. Arra a kérdésre, hogy egyre többször fordul elő az, hogy fegyver van a migránsoknál, azt válaszolta: az alvilág üzemelteti az embercsempész-hálózatokat és gyakoriak az útvonalak ellenőrzése miatti összetűzések, amiket jellemzően fegyverrel rendeznek le.

Klasszikus maffiamódszerek, klasszikus alvilági piac-újrafelosztások, és ezért vannak ezek a lövöldözések

– húzta alá Rétvári Bence. Szólt arról is, hogy az embercsempészek a Törökországból Németországig tartó útra fejenként 5,2 millió forintnyi összeget is elkérnek a migránsoktól. Kitért az államtitkár a szlovák-magyar rendőri együttműködésre is, amely szintén a közös járőrözésre és az illegális migráció megfékezésére jött létre.

Azt mondta, hogy az illegális migráció jelentette problémák megoldására Magyarország mintául szolgál az Európai Uniónak: el kell menni egy távolabbi határhoz, s ott megpróbálni kezelni a helyzetet, ezért jó lenne, ha az európai országok összefognának.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a magyar rendőrök egy hónapig teljesítenek szolgálatot Szerbiában, és a munkájukkal nagyon elégedettek a helyiek, hiszen professzionálisan látják el feladataikat.

(MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szerbiába és Észak-Macedóniába induló magyar rendõri kontingens búcsúztatásán a Készenléti Rendõrség budapesti központjában 2023. április 4-én.
MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre