Gaal Gergely: A KDNP küldetése az Európai Néppártban 

Gaal Gergely, a KDNP országos választmányának titkára, a Dialógus Alapítvány alapítója a Magyar Nemzetben fejtette ki, hogy több magyarországi ellenzéki politikai párt közeledik az Európai Néppárthoz, azonban ha valamelyiknek sikerülne szorosabbra fűznie a kapcsolatát az EPP-vel, akkor „bővített eszköztárral végezhetné azt a nemtelen romboló tevékenységet, amit az ellenzéktől nemzetközi porondon sajnos már megszokhattunk: lépten-nyomon gáncsolva a magyar kormány munkáját, akár azon az áron is, ha azzal a teljes nemzet érdekeit ássák alá, vagy súlyos anyagi veszteséget okoznak hazánknak”. 

Kifejtette, hogy miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, keletkezett egy űr, amelyet valahogy be kell tölteni, és az EPP és egyes tagpártjai, valamint ezek pártközeli alapítványai részéről láthatóan már most is van egyfajta tájékozódás egyes magyarországi ellenzéki pártok irányába.

Úgy véli, hogy az EPP irányában meglévő kapcsolatnak a gyengülése, esetleg elengedése, ezáltal a terep más hazai politikai erők számára történő átengedése komoly veszteséget és kockázatot jelenthet a Magyarországot 13 éve sikeresen kormányzó Fidesz–KDNP politikai közösségének.

„A KDNP tagpárti státusának megtartása, aktivitásának és láthatóságának további növelése az Európai Néppárton belül ezért stratégiai jelentőségű lehet. A KDNP-nek ez a jövőben is felelősségteljes küldetése, hiszen egyszerre kell a Fidesszel szoros bajtársi szövetségben részt vennie a kormányzati, országgyűlési és európai parlamenti munkában, mindeközben az EPP irányába egy önálló és cselekvőképes politikai közösség hiteles benyomását keltenie” – jelentette ki. 

Kitért rá, hogy az EPP átalakult és világnézeti tartalmában távolabb került az alapító kereszténydemokrata politikusok értékeitől. 

„A KDNP azonban ma is büszkén vállalja a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc vezérelvét: Cum Deo pro patria et libertate! – Istennel a hazáért és a szabadságért!”

Kiemelte, hogy ez a jelmondat három, a kereszténydemokratáknak ma is fontos alapértéket jelenít meg. Míg az Európai Néppártban eredetileg az Isten, haza és szabadság jelszavak egyensúlyban voltak, „mára azonban úgy tűnik, a hangsúly a szabadság, annak is a torzított, már-már neoliberálisnak nevezhető formája irányába tolódott el”.   

„A magyar kereszténydemokraták feladata az is lehet, hogy elősegítsék a visszatalálást az értékek közötti eredeti egyensúlyhoz és azok helyes értelmezéséhez” – jelentette ki. 

Az Európai Néppárt nem homogén szervezet, ezért házon belül kell eldönteni dialógusokkal és küzdelmekkel, hogy melyik irányba kell indulni szövetségeseket keresni a jövőben. Gaal Gergely szerint ezért a KDNP számára az EPP-tagság fontos hadszíntér lehet, de csak úgy lehetnek hatással az események kimenetelére, ha jelen vannak a tárgyalóasztalnál. 

A párt bizakodó, hiszen a kilencvenes években maguk is eltávolodtak az eredeti értékeiktől, majd az ezredforduló után mégis visszatértek „a kereszténydemokrácia hazai és nemzetközi hagyományaihoz”. 

„A magyar nemzet történelmi öröksége és vállalt küldetése az európai keresztény civilizáció védelme. Ez csakis hittel, ésszel és erővel egyszerre lehetséges. Ha kell, több vasat is a tűzben kell tartanunk” – fogalmazta meg. 

Kifejezte, hogy ezzel azt is megmutathatják, hogy nem adták fel a reményét a keresztény Európának, és hozzátette, hogy a kontinensnek küldetése van a világban, majd írását Szent II. János Pál pápa húsz évvel ezelőtt, 2003-ban fogalmazott, Európának szóló apostoli buzdításának egy részletével zárta:

„Európa nem zárkózhat magába, nem lehet és nem is kell közömbösnek maradnia a világ többi részei iránt, épp ellenkezőleg, tudnia kell, hogy a többi ország, a többi földrész bátor kezdeményezéseket vár tőle… Európának és minden egyes lakójának fáradhatatlanul törekednie kell az európai határokon belüli és az egész világon megvalósuló béke építésére.”

Címlapkép: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre