Aki követni akar, vegye fel keresztjét mindennap – Bejt Jala-i keresztények jártak Budapesten 

Amikor valaki valamilyen küldetést hordoz, abból felelősség is következik. Máriapócs, nemzeti kegyhelyünk küldetése, hogy segítse, hogy a nálunk meglévő kegyelem kiáradjon. Máriapócson háromszor könnyezett az Istenszülő Szűzanya, és ez ad plusz felelősséget, ezért fontos számunkra, hogy közel-keleti, palesztin település, Beit Jala ma a testvértelepülésünk lehet – mondta lapunknak Kiss András, a KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei képviselője. 

A keresztény többségű Bejt Jalával márciusban kötött testvérvárosi kapcsolatot Máriapócs. A Betlehemtől mintegy tíz kilométerre fekvő településsel való kapcsolatfelvételről szólva Kiss András kiemelte, hogy ez azért is jelentős Máriapócs számára, mert így is hitet tesznek amellett, hogy fontosak számukra a közel-keleti keresztény testvérek. 

„Minden ilyen kapcsolatnak az az üzenete, hogy nem vagyunk egyedül. Egység van a kereszténységben, a hitben, van egymásért való felelősségvállalás, közösségvállalás – ez a mi hitünk”. 

Balról: Kiss András, a KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei képviselője, Issa AlQassis, Bejt Jala polgármestere és Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, valamint a Kovács K. Zoltán Alapítvány kuratóriumának elnöke. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Az elmúlt években, évtizedekben jelentősen csökkent a keresztények száma a Közel-Keleten, és ma már a harc azért folyik, hogy ne tűnjenek el teljesen a területről. Kiss András úgy gondolja, hogy szívszorító a helyzetük. 

„Mi szerintem két dolgot tudunk tenni: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, és nem kell félni, kimondani azt, hogy mi a keresztényeknek segítünk”. 

Issa AlQassis, Bejt Jala polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy számukra kiemelten fontos a budapesti látogatásuk, hiszen így tudják a leghatékonyabban fejleszteni a keresztény kapcsolataikat. 

A szentföldi helyzetről elmondta, hogy az igaz hitű keresztények, bárhol is legyenek, Bejt Jalában, Betlehemben vagy Magyarországon, mindenhol küzdeniük kell, csak mindenhol mással állnak szemben, ezért minden nap fel kell venni a keresztet. 

„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap és úgy kövessen” – emelte ki Jézus szavait, utalva a küldetésükre. 

Hozzáfűzte, hogy az izraeliek által körül vannak zárva, és csak engedéllyel hagyhatják el a területet, ráadásul jelentősen magas a munkanélküliség, ezért a legnagyobb segítséget azok a programok nyújtják, amelyek tanulási lehetőséget, ösztöndíjat adnak számukra. 

A közös ebéden a Kovács K. Zoltán Alapítvány szervezésében, az Erasmus+ program keretében francia, nagyváradi és magyarországi fiatalok is részt vettek. 

Képek: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre