Takács Péter: A Magyar Vöröskereszt a kormány legnagyobb szövetségese

A kormány legnagyobb szövetségese a Magyar Vöröskereszt, az általuk végzett munka pótolhatatlan – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Vöröskereszt véradóbuszának átadásán pénteken Budapesten.

Takács Péter hozzátette: vérre, vérkészítményre az egészségügy számos területén van szükség naponta, a vér az élet alapfeltétele, és ehhez járul hozzá munkájával a Magyar Vöröskereszt. A kormány 40 millió forinttal támogatta a véradásra alkalmas buszt – tette hozzá, kitérve arra, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz 400 ezer véradásra van szükség évente, ami napi 1500-1800-at jelent.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, a busz jellemzően a kistelepüléseket járja majd, de megfordul fontos városi csomópontokban is, hogy azoknak is lehetőségük legyen vért adni, akik eddig nem jutottak el a véradóhelyszínekre.

Budapest, 2023. szeptember 8.
Kardos István, a Magyar Vöröskereszt fõigazgatója, Bayerné Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat fõigazgatója és Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Magyar Vöröskereszt új véradóbuszának ünnepélyes átadásán Budapesten 2023. szeptember 8-án. A buszban több ágyon lehetséges a véradás, és a levett vér biztonságos tárolása is megoldott. A kormány 40 millió forinttal támogatta a beszerzést.
MTI/Máthé Zoltán

A tervek szerint tavasztól késő őszig üzemelő járműben óránként 6-8 ember tud vért adni biztonságos körülmények között. A cél, hogy az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) közösen szervezett véradásokkal minél több helyre eljussanak – mondta. Jelezte: a Magyar Vöröskereszt véradókamionja tavaly december óta Kárpátalján segíti a helyi vöröskereszt munkáját.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt: abban bíznak, hogy a busszal a kistelepülések is elérhetőek lesznek a Vöröskereszt és az OVSZ számára. Reményei szerint a busz is közvetíti majd azt az üzenetet, hogy vérre, önkéntes véradókra mindig szükség van. A kormányzati támogatáson felül a Magyar Vöröskereszt ötmillió forintot biztosított saját forrásból a busz kialakítására.

(MTI)

A címlapképen Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese, Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Bayerné Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója (b-j) a Magyar Vöröskereszt új véradóbuszának ünnepélyes átadásán Budapesten 2023. szeptember 8-án.  MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre