Tömegek menekülnek el a demokrata vezetésű államokból az USA-ban

A demokrata vezetők egyre magasabb adói, a növekvő munkanélküliség és az ezzel együtt járó bűnözés miatt tömegek hagyják ott az úgynevezett „kék” (demokrata) államokat az USA-ban. Az új jelenségről a legújabb migrációs felmérés alapján írt a JustTheNews.

Mint ismeretes, az amerikai választási térképeken kék színnel jelölik a demokrata, illetve piros színnel a republikánus szavazói bázist. Ez csupán azt jelzi, hogy melyik államban mely part választói vannak többségben, de az „ellenfél” szavazóinak számáról nem mond semmit. A tavaly év végén elkészült – az egyik államból a másikba való költözésről szóló – belső migrációs jelentés azonban érdekes tanulságokkal szolgált.

Mind az öt olyan állam, amelyekból a legtöbben más államokba költöztek át, demokrata vezetésű: Illinois, Kalifornia, New Jersey, Michigan és Pennsylvania. Sőt, az elmúlt négy évben, az összes államközi elköltözésnek több mint 65 százaléka Illinoisban történt.

Az emberek és családok első sorban a magas adók és a növekvő bűnözés miatt költöztek el. Akik ezt megengedhették maguknak, azok mind délebbre vándoroltak, amely nagyobb gazdasági lehetőségeket és alacsonyabb megélhetési költségeket kínált, mint a nyugati part vagy az északkeleti országrész. Ez azért is érdekes, mert Kalifornia (ahol „mindig süt a nap”, leszámítva a tornádókat és az erdőtüzeket) mindig is a liberális életfelfogás Mekkájának számított.

Ami pedig Illinoist illeti – amint azt korábban megírtuk – az állam képviselője La Shawn Ford nemrég elmondta, hogy tavalyhoz képes a bűnözés 36 százalékkal (!!) nőtt, ezért azt szeretnék ha a Nemzeti Gárda rendet tenne a nagyobb városokban.

Egy másik megdöbbentő adat, hogy a szintén demokrata vezetésű New York lakosainak 37 százaléka (!!) tervezi azt, hogy a következő öt éven belül elhagyja a várost, elsősorban azért, mert az ingatlanok árai az égbe emelkedtek. De talán az is szerepet játszik a költözésben, hogy tavaly a város gazdái szavazati jogot adtak a New Yorkban élő, több mint 800 ezer legális tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorlónak. Sejthető, hogy miért.

Hasonló módon menekülnek az emberek Chicagoból, amellyel kapcsolatban a National Review portál azt emelte ki, hogy nemcsak a tragikus közbiztonság, de a baloldali gazdaságpolitika, a magas adók és a jelentős bürokrácia is hozzájárul ahhoz, hogy még a cégek is továbbállnak a városból. A rendőrség adatai szerint a Covid előtti állapotokhoz képest a bűnözés 54 százalékkal (!!) emelkedett.

Ami általában a nagyvárosokat illeti, azok mindent megtettek az új lakosok betelepítéséért, ám Detroit, Los Angeles, Philadelphia, San Francisco és Washington D.C. is jelentős veszteségeket szenvedett. Míg a lakásárak nyilvánvalóan szerepet játszottak, a koronavírus-járvány is változtatott a helyzeten.

Mivel rengeteg amerikai hozzászokott az otthoni munkához, amennyiben ezt meg tudta tartani, inkább elköltözött egy távolabbi helyre, esetleg más államba, ahol olcsóbban lehet élni. A világjárvány előtt az „átlag” amerikai 15 mérföldre vásárolt házat régi otthonától. Ma 50 mérföldre vagy annál távolabbi házakat vásárolnak meg, és már nem akarnak zajos és büdös városokban élni, helyettük a nyugodtabb és tisztább természetközeli külvárosokban telepednek le. Már ha van rá pénzük.

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre