A keresztény nem szín

Állítólag a betűleves mozgalmárok a szivárványt a sokszínűség és befogadás jelentéseként használják, ellenben sokszor tapasztalom, hogy ez esetben a szivárvány színei csupán az LMBTQ+ rövidítésre korlátozódnak — a keresztény pedig nem szín.

Paivi Rasanen, volt finn belügyminiszternek ismét a bíróság elé kellett állnia a múlt héten homofóbia és gyűlöletbeszéd vádjával, holott a politikus csupán egy bibliai idézetet Tweetelt, kritikaként megfogalmazva saját egyháza felé.

A politikus sorsáról később hoz döntést a bíróság, ellenben, ha elítélnék egy bibliai idézetért, az gyakorlatilag a vallásszabadság végét és a cenzúra kemény kezdetét jelentené Finnországban.

Ezzel párhuzamosan egy teljesen más jellegű akció indult kis hazánkban, amely során LMBTQ+ aktivisták, szimpatizánsok online olvasnak fel részleteket olyan könyvekből, amelyeket a könyvesboltok polcaira fóliázva lehet csak kitenni.

Tehát a könyvek szabadon megvásárolhatóak a könyvesboltokban, szimplán a gyermekvédelmi törvénynek köszönhetően az önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, illetve homoszexualitást megjelenítő vagy népszerűsítő tartalmakat ilyen módon (átlátszó fóliába csomagolva) kell a polcokra helyezni.

Persze sokan ezt homofób, valamint transzfób lépésnek vélik, de az is tény, hogy azok a szólás-szabadság harcosok, akik fóliázott könyvekből olvasnak online, mit sem törődnek azzal, hogy valakit Finnországban a saját keresztény-konzervatív véleménye (és bibliai idézet) miatt állítanak bíróság elé.

A címlapképen dupla szivárvány Salgótarján közeléből fotózva 2019. május 23-án. Forrás: MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre