Orbán Viktoron a világsajtó szeme – Óriási népszerűségnek örvend Tuckler Carlson interjúja – VIDEÓ

Tucker Carlson, a Fox News korábbi műsorvezetője, amerikai konzervatív újságíró készített fél órás interjút Orbán Viktorral. A videóban szó esett az orosz-ukrán háborúról, az Amerikai Egyesült Államokról, valamint a magyar nemzet küldetéséről is. Az interjú óriási népszerűségnek örvend: megszámlálhatatlanul sok komment érkezett, még Elon Musk sem ment el szó nélkül a videó mellett.

Tucker Carlson azon megjegyzésére, miszerint Amerikában az emberek azt gondolják, hogy Ukrajna nyerésre áll az Oroszországgal vívott háborúban, a miniszterelnök kijelentette:

Ez egy hazugság. Ez nem csak egy félreértés, ez egy hazugság, és lehetetlen. Mindenki, aki politikával foglalkozik és érti a logikát, a számokat, az adatokat, az tudja, hogy ez kizárt.

Majd hozzátette, hogy mélységesen együtt érez Ukrajnával. Arra A kérdésre, hogy miért lehetetlen Ukrajna győzelme, Orbán Viktor kifejtette, hogy az ukrán katonák hamarabb fognak elfogyni, mint az orosz katonák, a harctéren pedig végül a katonák száma fog számítani. A miniszterelnök szerint Oroszország esetében a Nyugat által elsődlegesként kezelt szabadságnál sokkal fontosabb dolgot is meg kell oldani, mégpedig az ország egyben tartásának kérdését.

Emellett felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy Oroszország esetében a Nyugatnak korábban, Borisz Jelcin regnálásának végén, már komoly fejfájást okozott a gyengekezű vezetés, ugyanis félő volt, hogy anarchikus állapotok alakulnak ki a nukleáris arzenállal rendelkező országban.

Megfeledkeztünk arról, hogy milyen veszélyes egy erős vezetés nélküli vagy interregnum alatt álló Oroszország. Az interregnum legrosszabb lehetőség 

– emelte ki Orbán Viktor, majd pedig Tucker Carlson arra a felvetésére, hogy úgy tűnik, hogy mégis ez az amerikai külügyminisztérium célja, azt válaszolta: Ha ez a cél, akkor az hiba. Hozzátette, ez a helyzet rendkívül veszélyes, a hatásokat pedig Washingtonban a nagy távolság miatt később érzik meg, Budapesten viszont 24 órán belül, hiszen Magyarország szomszédos Ukrajnával, ez pedig meghatározza a magyar megközelítést. 

Kárpátaljai magyarság

Van egy erős kisebbségünk, több mint 150 ezer ember Ukrajna területén, egy olyan helyen, ami korábban Magyarországhoz tartozott. Tehát egy történelmi kisebbség, közösség él ott. Ők az ukrán állam részei, és most besorozzák őket a hadseregbe, ahol meghalnak. Ukrajnáért harcolnak, és magyar katonák ukrán állampolgárként halnak meg Ukrajnáért

– fejtette ki Orbán Viktor a magyarság háborúval való érintettségét. Figyelmeztetett, hogy egy ponton az ukrán hadsereg ki fog fogyni az emberekből, és további egységekre lesz szüksége, amit, ha a nyugati országok biztosítanak neki, az egy közvetlen háború kirobbanását jelentené Oroszország és a Nyugat között.

Északi Áramlat 

A miniszterelnök elmondta, hogy a vezeték felrobbantását követően a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel közösen elmondták, hogy, ha bárki egy ehhez hasonló támadást hajtana végre a déli folyosó ellen, azt a régió országai háborús oknak vagy terrortámadásnak fogják tekinteni.

Amerikai választások

A jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút az, hogyha Donald Trump egykori elnök visszatér a hatalomba, és a korábbihoz hasonló külpolitikát folytat – vélekedett Orbán Viktor.

Az elmúlt évtizedek legjobb külpolitikája az övé volt. Nem kezdeményezett újabb háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és Oroszországot, még a kínaiakat is, és olyan politikát folytatott, amely a legjobb volt a Közel-Kelet, számára.

– emelte ki a kormányfő, majd hozzátette, hogy, ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz invázió elkezdődött, akkor ezt az oroszok nem tudták volna megtenni.

Ukrajna NATO-tagsága

Tucker Carlson Ukrajna NATO-tagsága kapcsán felidézte a háború kirobbanása előtti müncheni, biztonságpolitikai konfrenciát, ahol az USA alelnöke, Kamala Harris azt mondta Zelenszkijnek egy sajtótájékoztatón, hogy szeretnék, hogy Ukrajna a blokk tagja legyen. Orbán Viktor kifejtette: erre 2007–2008 környékén nagyobb volt az esély, amikor Oroszország gyengébb volt, de akkor elnapolták ezt a kérdést, Moszkva pedig azóta megerősödött, ezért ez a lehetőség már nem áll fent.

Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy Oroszország és Ukrajna közötti hosszú határszakasz NATO-határrá váljon. Ez azonnali háborút, veszélyt jelentene mindannyiunkra nézve, még Washingtonra nézve is

− szögezte le Orbán Viktor, aki szerint meg kellene állapodni Oroszországgal az új biztonsági architektúrát illetően, ami biztonságot és szuverenitást biztosít Ukrajnának, de nem NATO-tagságot. A miniszterelnök kifejtette, ha az USA békét akarna, akkor már „másnap reggel” béke lehetne, mert az egyértelmű, hogy Ukrajna egyedül ebben a háborúban nem tudna helytállni.

A megoldás az Önök elnökének kezében van

− húzta alá a magyar miniszterelnök. A NATO-val és annak lényegével kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, jelenleg a NATO sokkal erősebb, mint az oroszok, ezért Magyarország is biztonságos helyzetben van. Ugyanakkor kijelenthető, hogy Oroszország nem veszélyezteti a NATO-országok biztonságát.

Azonban Orbán Viktor szerint a NATO egyes vezetői, egyes tagállamok vezetői, mint például az amerikai elnök stratégiájának a része volt, hogy szétzúzzák az oroszokat, ezt pedig úgy kívánták elérni, hogy az ukrán katonák harcolnak, és a NATO egyes tagállamai pénzzel, illetve haditechnikai eszközökkel finanszírozzák ezt a harcot.

Mi magyarok az első pillanattól kezdve mondtuk: ez a stratégia soha nem fog működni. Tehát ez egy rossz stratégia.

– fejtette ki Orbán Viktor, megemlítve, hogy ez másfél év távlatából immár egyértelmű, ezért új stratégiára van szükségünk, vagy minél hamarabb el kell érnünk a békét.

Magyarság küldetése

Orbán Viktor elmondta, már önmagában az is nagy eredménynek számít, hogy a magyar nyelvet és kultúrát ennyi éven át sikerült megőrizni. A miniszterelnök szerint Európában vannak, akik azt gondolják, hogy az egyén a legfontosabb, míg a másik tábor azt gondolja, hogy vannak ennél fontosabbak is, mint pl. a család, a nemzet, illetve Isten, és ezeket magasabb szinten kell szolgálnia. Magyarország az utóbbiakhoz tartozik.

Magyarországon a társadalom többsége ilyen emberekből tevődik össze

− jegyezte meg.

Orbán Viktor: Visszafizette a Jóisten azt a negyven évet, amit elvettek tőlünk

Amerikai bírálat

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kormányzat rendszeresen kritizálja Magyarországot, a kormányfő kifejtette, az mindig veszélyt jelent a nemzetközi politikában, hogyha az USA úgy ítéli meg, hogy egy adott ország nem a megfelelő irányba halad, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez pusztán az Egyesült Államok kormányának a hangja.

Nem minden amerikai közelít hozzánk ugyanúgy, mint a kormány. Például ott vannak a republikánusok, akik értékalapon sokkal közelebb állnak hozzánk. Az előző elnök értékalapon, történelmileg és teljes szívvel barátja Magyarországnak. Tehát nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy az Egyesült Államokat egyenlőnek tekintjük az Egyesült Államok kormányával

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy bár Magyarország az USA szövetségese és NATO-tag, Amerika mégis rosszabbul bánik Magyarországgal, mint Oroszországgal. A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy ma már Magyarország elég erős, ezért a Biden-adminisztráció már nem tudja hasonló nyomás alá helyezni a magyar gazdaságot, mint mondjuk egy évtizeddel korábban.

Az amerikai médiában rendszeresen híresztelik, hogy Orbán Viktor Putyin egyik embere. Erről a kormányfő kijelentette, a Vlagyimir Putyinnal való első találkozásuk során kimondták, hogy nem szabad a történelemhez nyúlni, ugyanis a két ország közötti kapcsolat meglehetősen negatív volt az elmúlt évszázadokban. Éppen ezért a magyar kormány igyekszik racionális kapcsolatot ápolni az oroszokkal, különösen a gazdaság és az energia területén.

A személyes álláspontom pedig az, hogy az oroszok európai biztonsági architektúrába való bevonása nélkül nem tudunk biztonságos életet biztosítani az európai polgároknak. De most sajnos jelenleg minden ezzel szembe megy

– jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a NATO hivatalos álláspontja jelenleg is egybeesik a magyar állásponttal, miszerint mindent meg kell tenni a békéért. Orbán Viktor szerint éppen ezért tisztázni kell, hogy az Egyesült Államok külpolitikája támogatja az ukránokat, de az nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké.

Elon Musk is reagált 

Elon Musk, amerikai milliárdos sem ment el szó nélkül az interjú mellett:

Nagyon érdekes. Magyarország keményen próbálja kezelni a születési arány problémáját

 

A címlapkép forrása: Képernyőkép az interjúból.

Iratkozzon fel hírlevelünkre