A nyugati országoknak nincs esélye a BRICS-tagságra 

A nyugati országoknak nincs esélyük a BRICS-csatlakozásra mindaddig, amíg ellenséges politikát folytatnak bármelyik taggal szemben – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A Vadhajtások arról ír, hogy a dél-afrikai Johannesburgban tartott BRICS-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Rjabkov emlékeztetett arra, hogy a csoportba való felvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy „ne alkalmazzanak jogellenes szankciókat a szövetség bármely tagja ellen”.

Hozzátette, hogy hat országot (Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek) hívtak csatlakozni, ők teljesen megfelelnek a feltételeknek. 

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is a BRICS tagja lehet

Hangsúlyozta, hogy mindeközben a nyugati államok „pontosan az ellenkező irányt követik, így szó sincs arról, hogy bárkit is meghívnának ebből a csoportból nemcsak a BRICS-hez való csatlakozásra, hanem még a BRICS rendezvényeire sem”.

Viszont teljesen nem zárta be az ajtót: kiemelte, hogy amennyiben valamely nyugati ország a szankciórendszer feladása mellett döntene, akkor a BRICS megkezdhetné a tagsági kérelem feldolgozását, utalva arra, hogy a BRICS-tag Oroszország kemény szankciókkal néz szemben az Ukrajna ellen indított invázió miatt, Kínát pedig 2021 óta szankcionálják az emberi jogok állítólagos megsértése miatt, amit Peking azóta is következetesen tagad.

A címlapképen az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele a résztvevőkről a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre