Elítéltek egy mexikói képviselőt nemi identitáson alapuló szexuális bűncselekményért

A mexikói Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta azt az ítéletet, amely kimondja a korábbi kongresszusi képviselő és a Nemzeti Családfront vezetőjének bűnösségét. Rodrigo Ivan Cortest genderen alapuló politikai erőszakkal vádolják, történt ugyanis, hogy megosztott egy bejegyzést a közösségi médiában, amelyben egy transz kollégájára úgy hivatkozik, hogy „férfi, aki nőként azonosítja magát”.

Az ítélet részeként Cortes-t felvették az elkövetők nemzeti nyilvántartásába, és jóvátételi intézkedésekre kötelezték, valamint nyilvánosan bocsánatot kell kérnie.

Cortes elmondta, hogy nem gondolta volna, hogy ebből ekkora felháborodás lesz, és igazságtalannak tartja a történteket, ugyanis ezen események a szólásszabadság ellen irányulnak. Hozzátette, Mexikóban „eltörlik a polgárok véleménynyilvánítási szabadságát, és megakadályozzák szabad részvételüket a törvények demokratikus alakításában”.

„A nézeteltérés nem diszkrimináció, és a békés nézeteltérést soha nem szabad erőszakként büntetni. Mélységesen nyugtalanító, hogy Cortés, aki élt a jogával, hogy békésen megossza nézeteit egy olyan kérdésben, amelyről jelentős vita folyik, erőszakos politikai bűnözőként ítélték el, miközben valójában az ellenfelei azok, akik a múltban folyamatosan nyugtalanságot szítottak Mexikó politikai intézményeiben” – nyilatkozta Kristina Hjelkrem, az ADF International jogi tanácsadója, aki jogi támogatást nyújt Cortés védelméhez.

A címlapkép forrása: YouTube/EWTN

Iratkozzon fel hírlevelünkre