Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett Novák Katalin a Vatikánban

Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában – jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken.

A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással.
A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta.
A megbeszélés fő témája a háború befejezése és a béke útjának megtalálása volt – közölte a Sándor-palota az MTI-vel. A felek megállapodtak abban, hogy közösen kell dolgozni a mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke elérése érdekében.

Novák Katalin és a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros megbeszélésen is központi téma volt az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete – közölte a vatikáni sajtóközpont.

Novák Katalin Facebook-oldalán három fontos pontját sorolta fel a mai látogatásnak:

  • Elsődleges témánk a háború volt. Megállapodtunk abban, hogy közösen dolgozunk egy mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke eléréséért. Arról is egyeztettünk, hogy mit tudunk közösen annak érdekében tenni, hogy az Ukrajnából elhurcolt gyerekek hazajuthassanak.

  • Szövetségesek vagyunk a hagyományos családi értékek melletti kiállásban és a gyermekek védelmében.

  • A Szentatyával az áprilisi magyarországi útjáról is beszéltünk, ami azt is jól jelzi, hogy a pápalátogatás nem egy egyszeri esemény volt, hanem annak generációkon át érvényesülő hatása van.

– írta a köztársasági miniszter.

 

Forrás: MTI/Novák Katalin/Facebook

A címlapkép forrása: Novák Katalin/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre