Trump nélkül vitázott nyolc republikánus elnökjelölt-aspiráns

A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó nyolc politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó és Mike Pence korábbi alelnök részvételével, de Donald Trump volt amerikai elnök nélkül tartották szerdán este az első hivatalos nyilvános választási vitát.

A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tartott vitán a Republikánus Nemzeti Bizottság feltételeit teljesítő jelöltek vehettek részt, akik legalább egy százalékos támogatottságot, és megfelelő számú anyagi támogatót tudnak felmutatni.

A mintegy kétórás, a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített vitán az amerikai közvéleményt foglalkoztató legfontosabb kérdések merültek fel, így az infláció, a gazdaság állapota, a migráció, a szülők jogai és a terhesség-megszakítás szabályozása, valamint Donald Trump távolmaradása.

Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, a múlt héten jelentette be, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon. A következő elnökjelölti vitát szeptemberben rendezik Kaliforniában, szigorúbb részvételi feltételek mellett.

A felmérések szerint Donald Trump 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, akit Ron De Santis floridai kormányzó követ átlagosan 15-16 százalékkal, majd Vivek Ramaswamy vállalkozó 10 százalék körüli aránnyal a republikánus szavazók között.

Öt százalék alatt marad a vita többi résztvevőjének népszerűsége, így Mike Pence korábbi alelnöké, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagyköveté, volt kormányzóé, Tim Scott szenátoré, Chris Christie és Asa Hutchinson korábbi kormányzóké, valamint Doug Burgum kormányzóé.

A republikánus párt elnökjelöltjéről a 2024 első felében tartandó előválasztásokon és jelölőgyűléseken döntenek az Egyesült Államok államaiban külön-külön, majd a végleges induló neve hivatalosan a nyár közepén derül ki Milwaukee-ben, ott, ahol a csütörtöki első vitát tartották.

(MTI)

A címlapképen a republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Asa Hutchinson Arkansas állam volt kormányzója, Chris Christie New Jersey állam korábbi kormányzója, Mike Pence volt alelnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó, Tom Scott szenátor és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó (b-j) a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án. Fotó: MTI/AP/Morry Gash

Iratkozzon fel hírlevelünkre