Rohamosan nő a keresztény iskolások száma az Egyesült Államokban

Végre egy jó hír az Egyesült Államokból: a saját agymosó dollársajtójuk ellenére úgy tűnik, hogy nem mindenki vevő a marxista gyökerű, világfelforgató gender-őrületre, amely már az úgynevezett állami oktatás részévé vált. 

A kulturális marxizmus intézményes hatalomátvételének szokásos mintája, hogy a belső agitátorok külső agitátorokkal, például a médiával és a baloldali nyomásgyakorló csoportokkal szövetkeznek azért, hogy politikai változásokat kényszerítsenek ki. Például így kényszerítettek egy magát „transzneműként” azonosító óvodás ügyvéd szülei egy klasszikus iskolát Minnesotában arra, hogy minden osztályban gender ideológiát tanítsanak. Ezzel tönkre is tették azt az iskolát.

Az ilyen esetek ellenére, vagy tán pont ezért, rohamosan nő az úgynevezett Keresztény Klasszikus Iskolák Szövetségén belül működő iskolák és az abba beiratkozó fiatalok száma – írta a TheFederalist. 

Míg az 1993/94-es tanévben még csupán 10 ilyen iskola tartozott a szövetséghez, a tavalyi évben ez a szám elérte a 465-öt. 

Egy otthonoktatási hálózat, a Classical Conversations  2020 és 2023 között körülbelül 20 százalékkal, 110 000 diákról, az idén őszre előre jelzett 130 000-re növelte a beiratkozók számát. 

„Mindennek a központjában Jézus Krisztus áll, ezért a tanulóink egész nap a hitükről beszélnek a tananyag minden aspektusában” – mondta Emily de Rotstein, a keresztény klasszikus középiskolák chestertoni iskolai hálózatának ügyvezető igazgatója. 

„Célunk, hogy a diákok artikulált, tiszta gondolkodású, kerek és nagyon örömteli egyének legyenek. A klasszikus oktatás célja, hogy megismertesse a gyerekeket kulturális örökségükkel, a civilizációjuk történetének legnagyobb műveivel, a művészetektől a tudományokig. A legtöbb hagyományos állami iskola aktívan károsítja a gyermekek lelkét faji és szexuális hazugságokkal, még olyan államokban is, ahol proaktív konzervatív törvényhozók vannak, mint például Florida” – mondta az igazgató. 

Ezzel szemben a klasszikus iskolák nyíltan tanítanak olyan filozófiai erényeket, mint az okosság, a bátorság, a mértékletesség és az igazságosság. A keresztény klasszikus iskolák hozzáadják a tanrendhez a hit, a remény és a szeretet teológiai alapjait és erényeit.

„Ha tudod, hogyan nézett ki a történelem az elmúlt 4 évben, és az összes áldozatot, az összes szörnyű hibát és az összes nagy előrelépést ismered, hogy mindez hogyan működött együtt a jelenlegi kulturális pillanatunk létrehozásában, akkor jól felkészültél arra, hogy gazdag, árnyalt módon értsd meg az erkölcsi kérdéseket, és hozd meg a lehető legjobb döntéseket” – mondta Katherine Kersten, a Chesterton Schools Network igazgatósági tagja. 

Kersten elmesélte, hogy a Twin Cities első Chesterton Akadémiájának éves gáláján egy-egy fiatal férfi és egy fiatal nő mesél az ottani élményeiről. 

„Általában sokszor beszélnek arról, hogyan kerültek az iskolába egy állami környezetből, ahol nyomorultak és önkárosítottak voltak, és mit tett értük ez az iskola. Ez mindig nagyon felemelő” – tette hozzá. A chestertoni diákok naponta részt vesznek a szentmisén, ellentétben a legtöbb egyházközségi diákkal.

A klasszikus oktatás szinte minden vezetője és támogatója egyetért abban, hogy ez  a rendszer nem toboroz szavazatokat egyetlen pártnak sem, vagy nem erőltet rá senkire konkrét politikai álláspontokat. Ugyanakkor minden gondolkodó ember tisztában van azzal, hogy a politika és a filozófia szorosan összefügg. Tehát a klasszikus nyugati eszmék, például az igazság keresésének fenntartásával a klasszikus oktatás elkerülhetetlenül ütközésbe kerül a marxizmussal, amely az igazságot a hatalommal helyettesíti (ezért hazudnak mindig a marxisták).

Ez azt jelenti, hogy bár a klasszikus oktatás egyes vezetői nem akarnak kultúrharcot vívni, puszta létezésük hadat üzen a kulturális marxizmusnak. Végső soron nincs közös alap az igazság, a jóság, a szépség és az identitáspolitika cinikus, társadalomromboló állítása között, miszerint az igazság, a jóság és a szépség mind pusztán hatalmi eszközök, amelyek egy elnyomó osztályt szolgálnak.

„Országunk elit kulturális befolyásolói közül sokan el akarják hallgattatni azokat a víziókat, amelyek arról szólnak, hogy mit jelent embernek lenni, és amelyek ütköznek a sajátjukkal” – jegyezte meg Kersten. „Ez annak a jele, hogy valamit jól csinálsz, ha a saját utadat követed, és látod annak összes gyümölcsét a saját családodban” – tette hozzá.

A címlapkép forrása: Unsplash

'Fel a tetejéhez' gomb