Ma van a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapja 

Az ENSZ 2019-ben jelölte ki augusztus 22-ét a vallásüldözés áldozatainak nemzetközi emléknapjává, kiemelve, hogy „a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség semmilyen formája és megnyilvánulása sem hozható kapcsolatba semmilyen vallással, nemzetiséggel, civilizációval vagy etnikai csoporttal”.

„Ezen a napon újra határozott támogatásunkat fejezzük ki a valláson vagy személyes meggyőződésen alapuló erőszak áldozatai felé. Ezt a támogatást azzal is megerősítjük, hogy mindent megteszünk ezek megelőzése érdekében, miközben felszólítunk az ilyen cselekmények elkövetőinek felelősségre vonására” – nyilatkozta korábban António Gutteres ENSZ-főtitkár. 

Az ENSZ 2019. május 28-án elfogadott határozatában döntött a nap létrehozásáról. Az ENSZ-szöveg emlékeztet arra, hogy „a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség semmilyen formája és megnyilvánulása sem hozható kapcsolatba semmilyen vallással, nemzetiséggel, civilizációval vagy etnikai csoporttal”.

„Ha egy társadalom megengedi egy kisebbség üldözését, az megteremti az alapját bármely közösség üldözésének” – mondta Federica Mogherini, az Európai Unió akkori kül- és biztonságpolitikai főképviselője. 

„A vallási meggyőződés, vallási hovatartozás vagy annak hiánya miatti üldöztetés a nemzetközi jog megsértése, és közös fellépést igényel a leküzdésére” – tette hozzá. 

Ferenc pápa többször hangsúlyozta, hogy véget kell vetni mindenfajta erőszaknak, amely bármely vallásra hivatkozik. 

„Arra kérek mindenkit, hogy vessenek véget a vallások eszközként való felhasználásának a gyűlölet, az erőszak, a szélsőségesség és az elvakult fanatizmus szítása céljából, és ne használják Isten nevét az emberölés, a száműzetés, a terrorizmus és az elnyomás cselekedeteinek igazolására”.

Forrás: Catholica.ro

A címlapképen keresztény asszony látható megrongált háza előtt, a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartománybeli Fejszálábád közelében fekvő Dzsaranvalában 2023. augusztus 17-én. Fotó: MTI/AP/K. M. Csaudari

Iratkozzon fel hírlevelünkre