Forró Krisztián: A magyarok ügyei csak a magyaroknak fontosak

Csak erős magyar parlamenti képviselettel léphetnek fel eredményesen nyelvi jogaikért, az anyanyelvi oktatásért, régióik felemelkedéséért a szlovákiai magyarok – hangoztatta az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke Érsekújváron pénteken.

Forró Krisztián az államalapítás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy Szent István egy modern állam alapjait rakta le, és ráismert a nemzet egységének és stabilitásának fontosságára, továbbá az ő bölcsessége révén sikerült (…) egyesíteni a magyar nemzetet. Úgy vélekedett: napjainkban a Felvidéken a stabilitás teljes hiányát láthatjuk az állami vezetés részéről, és a felvidéki magyarok számára különösen fájó volt az elmúlt három esztendő. Azt mondta: az ország válságból válságba, botrányból botrányba zuhant, azt növekvő munkanélküliség, megélhetési gondok jellemzik.

Úgy fogalmazott, hogy a közelmúltban többszörösen széthullott központi kormányzat óriási károkat okozott az egész országnak, különösen a magyarságnak.

Évek óta a partvonalról kell néznünk, ahogy Pozsonyban a szlovák politikusok régióinkról, a magyarlakta területekről, jogainkról döntenek, miközben (…) nagyon szerény eszközökkel tudjuk csak befolyásolni a döntéseket

– jelentette ki. Azt mondta, hogy parlamenti érdekképviselet nélkül gyengék és védtelenek a szlovákiai magyarok, ennek pedig véget kell vetni. Aláhúzta: Szent István felismerte, hogy a magyarok ügyei sem Bizáncnak, sem a Német-római Császárságnak nem fontosak, kizárólag nekünk, magyaroknak, és ugyanezt az elmúlt évek tanulságából a felvidéki magyaroknak is be kell látniuk.

A saját dolgaink kizárólag nekünk, magyaroknak fontosak, ígérhetnek bármit a szlovák pártok

– húzta alá. Úgy vélekedett, hogy csak erős magyar parlamenti képviselettel léphetnek fel eredményesen nyelvi jogaikért, az anyanyelvi oktatásért, régióik felemelkedéséért a szlovákiai magyarok.

(MTI)

A címlapképen Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke beszédet mond Sátoraljaújhelyen, a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen 2021. július 23-án.
MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre