Minden gyerek jó, ugye? – Dr. Becky Kennedy könyvajánló

Minden szülő szembesült már – így vagy úgy – azzal, hogy a gyermekkorában megtapasztalt, általában büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelési módszerek kudarcot vallanak. Ilyenkor tanácstalanság helyett jó, ha mi is megtanulunk kicsit nézőpontot váltani, és ha kell, akkor bizony változni is, hogy jobb szülők lehessünk. Mert ahogy Dr. Becky Kennedy állítja, mindezzel nem csupán gyermekünk viselkedését változtathatjuk pozitív irányba, de az egész családunkra jó hatást gyakorolhatunk. Könyve talán nem véletlenül lett bestseller Amerikában, amelyet most a Móra Családi Iránytű sorozata hozott el számunkra is.

Sokszor szembesülhetünk azzal, hogy saját nevelési módszereink, amelyeket legtöbben otthonról hozunk, kudarcot vallottak. Az átlag szülő ilyenkor vagy tanácstalanul széttárja a kezét, és tudomásul veszi, hogy „hozott anyagból” dolgozik, vagy kutatni kezd valamilyen alternatív megoldás iránt. A nevelési tanácsok tekintetében ma már számos – egymástól is eltérő – a hagyományos jutalmazás-büntetés alapű szemlélettől különböző fókuszú módszerről olvashatunk. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy melyik az a szemlélet, amely megbízhatóan képviseli mind a gyermek, mind a szülő, mind pedig a teljes család érdekeit. Dr. Becky Kennedy módszere éppen azért nagyon szimpatikus, mert miközben a határok kijelölését és a szülői tekintélyt hangsúlyozza, nem feledkezik meg a pozitív kapcsolatokról, a bizalomról és a tisztelet fontosságáról.

Ő maga így ír erről:

„A jóság feltételezése tesz alkalmassá arra, hogy a családunk szilárd vezetői legyünk: ha biztosak vagyunk gyermekünk jóságában, akkor hiszünk abban is, hogy képes „jól” viselkedni, és helyesen cselekedni. Amíg hiszünk ebben a képességében, addig utat tudunk mutatni neki. Minden gyermek erre a segítségre vágyik: hogy olyasvalaki kalauzolja a helyes irányba, akiben megbízhat.”

Vagyis, ahogy könyvének címe is mutatja, az általa képviselt módszer szerint Minden gyerek jó!, és ennek felfedezésében nekünk, szülőknek aktív szerep jut. A klinikai szakpszichológus azt ígéri, hogy módszerével segít megzabolázni a húgát csipkedő ötévest, az újra bepisilő szobatiszta gyermeket, de azt a neveletlen kamaszt is, aki nem hallgat szüleire.

Ahhoz, hogy mindehhez megfelelő környezetet teremtsünk, először arra kell odafigyelni, hogy milyen szemüvegen keresztül vizsgáljuk gyermekünk számunkra nehéz viselkedését. Ha a legnagyvonalúbban állunk hozzá, akkor megláthatjuk a reakciói mögött húzódó érzelmeket és ezen keresztül önmagunknak és a gyermek számára is megoldási stratégiát kínálhatunk ezeknek az érzelmileg megterhelő pillanatoknak a megoldására.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ha a gyermeknek gondjai adódtak, segítünk értelmezni a saját viselkedését. Ezzel pedig megmutatjuk számára, hogy ő nem egy „rossz gyerek”, hanem egy jó gyerek, akinek gondjai adódtak. Ez azért is különösen fontos, mert a gyermekek a szüleiktől várják a választ a kérdéseikre, különösen akkor, ha érzelmi válság alakul ki bennük, amivel nem tudnak mihez kezdeni. Ha tehát azt szeretnénk, hogy gyermekeink valódi önbizalommal bírjanak és jól érezzék magukat a bőrükben, akkor olyan tükröt kell tartani eléjük, amilyenné mi magunk is szeretnénk, hogy váljanak.

Ha a gyermekkel azt éreztetjük, hogy képes rendesebben és nagylekűen viselkedni, ő megtanulja elsajátítani ezeket a képességeket. Míg ha azt vágjuk a fejéhez, hogy önző, akkor ennek megfelelően fog cselekedni. Hogy mindez odafigyelést, idő-ráfordítást és önnevelést igényel? Valóban így van, de ha sikerrel járunk, akkor meg tudjuk tanítani a gyermekeinknek hogyan legyenek jók, ez pedig minden küzdelmet és fáradságot megér.

A konkrét élethelyzetekre alkalmazható technikák pedig könnyedén elsajátíthatóak Becky doktornő könyvéből, amely sorra veszi azokat a gyermekkori viselkedés-problémákat, amelyek a leggyakrabban okoznak gondot a családban: legyen szó testvérféltékenységről, dühkitörésről, hazudozásról, szorongásról vagy éppen önbizalomhiányról: a könyv lehetőséget kínál minen szülő számára, hogy a gyermek számára biztonságos módon birkózzon meg a nevelés eme kihívásaival.

Dr. Becky Kennedy: Minden gyerek jó!

Móra Könyvkiadó, 2023.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre