Semjén Zsolt: Az igazi érdemek maradandók, és megerősítést jelentenek az egész társadalom számára

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket és Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat adott át 2023. augusztus 18-án délelőtt a Hagyományok Házában. 

A miniszterelnök-helyettes arról beszélt a köszöntőjében, hogy minden kor minden társadalma valamilyen formában elismerte a nagyszerű teljesítményeket, és az ezek iránti tiszteletét látható formában ki is fejezte. Felidézte, hogy az antik görögök és a rómaiak is adtak már át kitüntetéseket, azok pedig, amelyeket ma Semjén Zsolt átadott, egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlnak vissza. 

„Forgandó a politika, sok minden múlandó – de az igazi érdemek, azok maradandók, és megerősítést jelentenek az egész társadalom számára” – emelte ki. 

Aláhúzta, hogy a kitüntetés fontos annak, aki kapja, hiszen ez a társadalom visszajelzése arra vonatkozóan, hogy az életműve olyan valami, amit a közösség számon tart. Aztán fontos annak is, aki adja, a magyar államnak, hiszen az államnak valamilyen formában dolga az, hogy a rendkívüli érdemeket, a rendkívüli teljesítményeket elismerje. 

„De azt gondolom, hogy a legfontosabb magának a közösségnek, az egész magyar társadalomnak. Mert büszkeség és megtartó erő az, hogy sokan vannak közöttük, akik rendkívüli teljesítményt tudnak letenni az asztalra, és az élet bármely területén való teljesítményük megtartó erőt jelent az egész közösség számára, mert egy kis létszámú országban akkor van megmaradás, hogyha büszkeség ehhez a nemzethez tartozni” – fejtette ki.

Augusztus 20-ához közeledve a Szent István-i eszmével zárta a gondolatait, felidézve, hogy 

„amikor hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez, akkor mindig jól ment a magyar nemzetnek, és akkor torkollt katasztrófába a magyar történelem, amikor akár balra, akár jobbra lecsúsztunk erről a Szent István-i útról”.

A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt kitüntetést vehette át Bertényi Iván történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, Csóti György, Magyarország volt zágrábi nagykövete, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Keskeny Ernő, Magyarország korábbi moszkvai és kijevi nagykövete.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta Dr. Csillag Gusztáv Gábor ügyvéd, Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora, Farkas István Ferenc piarista szerzetes, Habis László, Eger megyei jogú város volt polgármestere, Pályi Gyula vegyészmérnök, az olaszországi Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem nyugalmazott professzora, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pusztay János nyelvész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudomány-egyetem professor emeritusa és Schrötter Tibor Lajos, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke.

Semjén Zsolt Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta Básthy Béla, Kőszeg polgármestere, Dr. Békefy Lajos református lelkész, Dalmay Árpád nyugalmazott középiskolai tanár, újságíró, Darvas István, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem főtitkára, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöki helynöke, Dr. Ender Ferenc sebész, Hornyák Béla, az Eperjesi Görögkatolikus Főegyházmegye nyugalmazott érdemes esperese, Dr. Horváth Géza germanista, műfordító, Király Attila, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Pestszentlőrinc-Soroksári Espereskerületének esperese, Kovalcsik Zoltán Ciril ferences szerzetes, Lázár Alpár Tibor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Forrásközpontjának vezetője, Limbacher Gábor Zoltán etnográfus, muzeológus, Pajor Sándor, Magyarország chacói tiszteletbeli konzula, Dr. Pomozi Péter, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének egyetemi docense, Dr. Sasváry Erzsébet endokrinológus, Selmeczi Zoltán Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője, Szélyes Ferenc Jászai Mari-díjas színművész, Varga László kanonok, a váci székesegyház karnagya, Weidinger István agrármérnök, Zahorán-Széchényi Ákos, a Chilei-Magyar Kulturális Egyesület és a Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. 

Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át Dr. Báthori Gábor főmuzeológus, Bödecs Pál László, a Kiskunhalasi Református Egyházközség nyugalmazott lelkésze, Egyedi Anikó, az Estér Lauder csoport dél-közép európai regionális igazgatója, Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke, Márkus Gábor, a Magyarországi Református Egyház hajléktalan-missziójának vezetője, Némethné Csubák Éva, nyugalmazott pedagógus, Oláh Gáborné, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgató-helyettese, Pavlekovics Ferenc címzetes prépost, Dr. Sereb Attila, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa, Szabó András, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. fővadásza, Szabó Dusán építőmérnök, Szeivolt István, az ÉPKAR Zrt. elnöke, valamint Dr. Zágorhídi-Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója. 

Semjén Zsolt és Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára társaságában Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat adott át az ünnepségen Trif Olga Máriának, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatójának, Györfy Erzsébet óvónének, népdalénekesnek, Muzsnay Árpád tanárnak, újságírónak, a Kormorán Együttesnek, Kopecsni Gábornak, a gömörpéterfalvai Magyar Közösségi Ház vezetőjének, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületnek, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesületnek, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesületnek, valamint Szenthe Sándor gépészmérnöknek. 

Fotók: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre