Vajon műfajfüggő a keresztény könnyűzene?

Sokan felteszik és sokan szegezték már nekem is azt a kérdést, hogy lehet-e például egy metál vagy elektronikus zene keresztény?

Persze számtalan egyéb keresztény szemmel megkérdőjelezhető műfaj létezik még, ezt a kettőt most a példa végigvezetése szempontjából emelem ki.

A kérdéskör megértéséhez egyszerre kell ismernünk a Bibliai alapelveket és a zene mint olyan szerepét és keletkezési módjait. 

A Biblia említést tesz arról az Ószövetségben, hogy más vallások hívei, hogyan estek transzba rituális szertartások keretein belül, ahol nagyon hosszú ideig ugyanazt a dob ritmust játszották bármiféle változás nélkül. Amikor erről olvastam egyből a techno zenére gondoltam, ahol jellemzően ugyanaz a ritmika szól a megszokottnál hosszabb ideig, akár több mint tíz percig.

Az ilyen zenéket felvonultató szórakozóhelyeken, fesztiválokon megszokássá vált akár a legerősebb tudatmódostó szerek használata is. Illetve a résztvevőkön is gyakran tapasztalható egyfajta önkívületi állapot, amit a drogfogyasztással keresztezve bátran nevezhetünk transz állapotnak.

Fűtött a kíváncsiság, ezért rákerestem létezik-e keresztény techno zene. És igen, jól sejtitek! Találtam.

Ezekre az volt jellemző, hogy jóval dallamosabbak voltak egy általános techno zenénél, rendelkeztek bibliai ihletettségű dalszöveggel és a hangulatuk felemelő volt, valamint a ritmikai képlet is változatosabb, mondhatni már szinte nem is a techno zene stílusjegyeit viselték.

Na de mi a helyzet a metállal?

A metál zene az 1970-es évek elején keletkezett. Mondhatni azoknak, akiknek a rock már nem hatott újdonságként, nem nyújtott kellő izgalmat a metál lett az új kedvenc. Ez a folyamat kicsit olyan, mint a drogoknál. Talán a rock volt a kapudrog, ami ideig-óráig érdekesnek számított, átélhető volt a társadalmi, politikai szembenállás, de egy idő után, ahogy egyre szélesebb körben elterjedt már nem nyújtotta ugyanazt az élményt, mint eleinte és a társadalmi, emberi feszültségek levezetésére, megélésére egy új, immár extrémebb, szélsőségesebb műfajra volt szükség, amiben még megélhető a lázadás, mint életérzés és életforma. 

A Black Sabbath és az általuk inspirált sok-sok együttes dalszövegeiben „olyan mértékben koncentrálnak a sötét és nyomasztó témákra, amire korábban nem volt példa a popzene egyéb formáiban”, állítják David Hatch és Stephen Millward kutatók.

A heavy metal műfajban például túlsúlyban van a halál témája, mely rendszeresen felbukkan a dalszövegekben, még ha elég különböző módokon is, ahogy azt a Slayer vagy a WASP példája mutatja. A death metal és a grindcore legextrémebb formái egészen durva, agresszív és véres dalszövegekkel operálnak. Sőt a black metál zenekarok előszeretettel használnak sátánista szimbólumokat a színpadon, borítóképeken.

Volt egy jelentős momentum 1990-ben, amikor két fiatal szülei az amerikai bíróságon beperelték a Judas Priest együttest; azzal vádolták, hogy a fiaik azért lettek öngyilkosok öt évvel korábban, mert egy Judas Priest-dal tudat alatt ezt sugallta nekik. Habár az ügy hatalmas médiavisszhangot váltott ki, végül ejtették a vádat. Néhány muszlim többségű országban a hivatalos álláspont szerint a heavy metal a tradicionális értékeket fenyegeti. Az olyan országokban, mint Marokkó, Egyiptom, Libanon és Malajzia, metálzenészeket és rajongókat tartóztattak le és börtönöztek be.

Mindezek ellenére a keresztény metál, másnéven „unblack metal” nagy népszerűségnek örvend a keresztények körében világszerte. Ők sátánista helyett keresztény szimbólumokkal operálnak, keresztény üzenetű dalszövegeket írnak és evangelizációs eszközként használják a zenéjüket. Hogy lehet ez?

Az én személyes szakmai végkövetkeztetésem a témában az, hogy a zenei műfaj a forma és nem a tartalom. Olyan, mint egy ruha, amit úgy szabnak, hogy egy adott emberhez passzoljon. Például, ha egy mesében a főgonosznak kell megtervezni a ruháját, az a ruha is zord lesz, sötét és extrém. Ha viszont a főhősnek, akkor világos, letisztult és szép. Mi emberek, mi zeneszerzők vagyunk a szabók. A zenei megszólalás a lelkünkből fakad. Mi következik ebből?

Ha van egy keresztény, megtért hívő, aki szerette/szereti a metál vagy techno zenét, Isten szelleme által képes lesz úgy hozzányúlni, átalakítani, új lélekkel feltölteni azt az edényt, amit zenei műfajnak hívünk, hogy Isten szava szólaljon meg rajta keresztül.

Egy témához illő igével zárnám:

„A jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt: mert a szívnek teljességéből szól az ő szája.” – Lukács 6:45

Czinke Máté 

'Fel a tetejéhez' gomb