Trombitás Kristóf: A Krúbi-jelenségről

Azt hiszem, Krúbi maga sem tudja, hogy ő egy szelep. Vagy ha tudja, hát éppenséggel a végén kiderülne, hogy fideszes, de szerintem ez már bőven duplacsavar volna. Miről is van itt szó? A dollármédia előszeretettel ad hírt arról, hogy Krúbi koncertjei – ő egy leginkább rapzenéjéről ismert, egyébként tehetséges előadó, de erről majd később – egyre inkább átalakulnak baloldali, politikai tüntetésekké. Ezt onnan lehet tudni, hogy Krúbi immár egy ideje előszeretettel lép fel egy Orbán Viktort ábrázoló bábuval, amit a performansz egy pontján megcsókol, a háttérben is Orbánt kifigurázó színpadképi jelenetek sorjáznak és ehhez hasonló, zseniális momentumok. A közönség mindeközben pedig – ahelyett, hogy csak egyszerűen a zenét vagy a szöveget élveznék, tudják, mint egy koncerten – önfeledten zúgja azt, hogy mocskos Fidesz.

Arról már többször beszéltem, hogy véleményem szerint Krúbi nagyon tehetséges abban a közegben, amelyben működik, szerintem ehhez kérdés sem fér, de pontosan abban az ütemben veszít lazaságból és remekségből – pont, mint Bödőcs Tibor -, ahogy egyre inkább belesimul a balosok udvari kobzosának szerepébe. Ami persze simogató lehet és milliók rajongása kíséri, de megtévesztő, ellustító. Szóval még egyszer, amivel szerintem nincs tisztában, az az, hogy az ilyen szeánszok simán levezetik azt a feszültséget, ami persze nevetséges okok miatt van meg, de a méregfogát ezzel ki is húzzák. Krúbi közönsége alapvetően középosztálybeli, városi, fiatalabb réteg, aki koncert előtt belvárosi helyeken kávézik, koncert után pedig szintén belvárosi helyeken folytatja.

A világon semmi problémájuk sincs azon kívül, hogy a Reddit és társai belevezették egy visszhangkamrába, amiből azóta nincs kiútjuk, viszont minden butaság irányába hergelhetőek. Pont azért, mert nem kötik le őket olyan problémák a valóságban, amelyek a fantáziájukban léteznek, ezért harcosan élhetnek az utóbbinak. Aztán elmennek egy ilyen koncertre, rekedtre ordibálják magukat azon, hogy Orbán – mellesleg egy olyan koncerten, ami az ilyen performanszok előtt baromi jó volt és én kifejezetten nem vágynék senkitől Gyurcsány-bábukra sem, mert akármilyen meglepő is, de koncerteken szórakozni szeretek -, aztán lépnek tovább. És lássuk be, ez sokkal jobb, mintha hasonló okoknál fogva mondjuk hidak vagy villamossínek közepébe állnának, százezrek közlekedését megkeserítve. Mert ilyen hülyeségre pont ugyanúgy hergelhetőek volnának. Úgyhogy köszi, Krúbi!

A továbbiakban is csinálja mindenki azt, amihez ért: a kormánypárti politikusok irányítják az országot, a baloldali politikusok hergelnek, a szórakoztatóipari segédmunkások pedig népszerűségük bizonyos szubkultúrákban való népszerűsítése céljából adjanak elő súlytalan pamfleteket.

Szerintem ettől még Orbán Viktor is nyugodtan hajtja álomra a fejét, a balos politikusok lőhetnek egy képet a közösségi oldalaikra a színpadképről és bezsebelhetnek érte néhány száz lájkot, Krúbiék backstage-ébe pedig biztosan jelentkezik pár harcosan forradalmár, balos nő.

Win-win és win.

A címlapkép forrása: Képernyőkép Krúbi Sziget Fesztiválos fellépéséről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre