Terrorveszély miatt óvatosságra intette Nagy-Britannia a Svédországba utazókat

Óvatosságra intette Nagy-Britannia a Svédországba utazó állampolgárait a stockholmi Korán-égetések nyomán. A brit külügyminisztérium honlapján vasárnap közzétett utazási figyelmeztetés terrortámadások veszélyére hivatkozott. A közlemény szerint különösen a köztereken kell nagy fokú körültekintéssel lenni.

Henrik Landerholm svéd biztonsági tanácsadó a biztonsági helyzetet és London lépését kommentálva közölte, hogy terrorszervezetek svédországi merényletekre szólítottak fel. Hozzátette, hogy egyes államok és más szereplők is tüzelik a haragot. Egyebek között a bagdadi svéd nagykövetség elleni támadásokra utalva elmondta, hogy a biztonsági környezet tovább romlott és Svédország elsődleges célponttá vált. Hozzátette, hogy mindezért a svédeknek és az országgal kapcsolatban álló vállalatoknak külföldön különösen óvatosnak és figyelmesnek kell lenniük.

A skandináv ország titkosszolgálata (SÄPO) is figyelmeztetett, hogy a terrortámadások kockázata megnőtt a Korán-égetések nyomán. Svédországban és Dániában is az utóbbi hetekben több alkalommal elégették vagy más módon gyalázták meg a muszlimok szent könyvének példányait. A történtek felháborodást és erőszakba hajló tüntetéseket váltottak ki muszlim országokban. Egy férfi, aki korábbi Korán-égetéseken is részt vett, hétfőre Stockholmban tervez egy újabb tiltakozó akciót.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre