„A pápa áldását hozom rátok” – Parolin bíboros szentelte fel az első angolai származású nuncius püspököt

Augusztus 12-én a vatikáni államtitkár vezette Penemote prelátus püspökké szentelését Ondjivában, akit a pápa júniusban nevezett ki pakisztáni képviselőjévé. Pietro Parolin bíboros pénteken érkezett Luandába, akit az egyház és a kormány képviselői és a hívek fogadtak szeretetteljes köszöntéssel. A pápa esetleges angolai látogatásáról is szó esett.

Az afrikai országban a bíboros szombaton vezette az első angolai nuncius, Germano Penemote püspökké szentelésének szertartását, akit a pápa június 16-án nevezett ki pakisztáni képviselőjévé.

Ahhoz, hogy hiteles béketeremtők legyünk és, hogy az Isten által kínált kiengesztelődést elhozzuk, hogy a jó nagykövetei legyünk, mindenekelőtt a Szeretetet kell szeretni, és úgy kell szeretni felebarátunkat, ahogy Krisztus szerette, annyira, hogy még a keresztet is vállalta.

– ezzel a küldetéssel bízta meg Pietro Parolin bíboros államtitkár Germano Penemotét püspökké szentelése során. Amikor valakit az Egyház püspökeként arra hívnak, hogy egy teljesen különleges módon működjön együtt az Úrral mindenki üdvéért – folytatta homíliájában Parolin bíboros –, akkor az öröm himnusza még intenzívebbé válik, a hála pedig még nagyobbá, mint ahogyan nagyobbnak kell lennie azok felelősségérzetének és elkötelezettségének, akik erre a megtiszteltetésre és szolgálatra kaptak meghívást.

Parolin bíboros pénteken reggel érkezett Angolába. A luandai nemzetközi repülőtéren az Angolai és São Toméi Püspöki Konferencia (CEAST) néhány püspöke, a hívek és a kormányzati szervek képviselői fogadták. Ezt követően a nunciatúrára látogatott, ahol a hívek szeretetteljes fogadtatása várta. Együtt elimádkozták a Miatyánkot, és köszöntötte a pápai képviselet munkatársait, majd a kápolnában imádkoztak. A helyi média kérdésére Pietro Parolin bíboros államtitkár megismételte, hogy Angolába a püspökszentelésre jött:

Úgy gondoltam, ez jó alkalom arra, hogy kiemeljem ennek az eseménynek a jelentőségét. Fontos esemény az egyetemes egyház és ennek az országnak a számára, ahol korábban még soha nem járt. Érdekelt, hogy itt legyek erre az értékes alkalomra

– fogalmazott. Germano Penemote nuncius felszentelése különleges kapcsolatban áll Rómával, mert a hamarosan felszentelt püspök a pápa képviselője lesz, és ő a pápa első képviselője, aki erről a földről érkezik. Amikor Ferenc pápa lehetséges angolai útjáról kérdezték, a vatikáni államtitkár azt mondta:

Ki tudja… Nem vagyok próféta, de úgy gondolom, hogy a pápát nagyon érdekli egy esetleges látogatás, és már említette, hogy szeretne itt lenni a következő afrikai útja alkalmával. Azt hiszem, teljes szívvel vágyik arra, hogy idejöhessen

– nyilatkozta Pietro Parolin bíboros államtitkár.

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre