Böcskei László püspök az Ifjúsági Világtalálkozóról: A fiatalok öröme és mosolya tölti be az utcákat Lisszabonban

Ahogy arról mi is beszámoltunk, augusztus elsején kezdetét vette az Ifjúsági Világtalálkozó Lisszabonban. A katolikus egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére 1300 magyar érkezett a határainkon innen és túlról. Az erdélyi fiatalokat két főpásztor is kíséri, Böcskei László nagyváradi és Pál József Csaba temesvári püspök.

Böcskei László egyházi elöljáró a Vatikán Rádióban adott interjút, melyben szólt a fiatalok felkészítéséről a nemzetközi programra, az első lisszaboni benyomásairól és a találkozóval kapcsolatos várakozásairól is.

Már a nyitó szentmise előtt is nagyszerű a hangulat, a fiatalok öröme és mosolya tölti be az utcákat. Nagyszerű volt találkozni az örvendező, éneklő fiatalokkal, akik megszólítottak, vagy akiket megszólítottunk. Annyira jól esik ez a sok mosoly, öröm, boldogság!

– kezdte lelkes beszámolóját a nagyváradi püspök. Romániából minden egyházmegye képviselteti magát a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozón, összesen négyszáz fiatal és hét önkéntes van jelen. Négy püspök kíséri a csoportot: két római katolikus és két görögkatolikus (kiemelt képünkön). Böcskei László a Vatikáni Rádiónak elmondta, a fiatalok felkészítése során lelki napot rendeztek saját egyházmegyéikben, amely alkalmával a nemzetközi rendezvény mottójáról elmélkedtek: „Mária felkelt és sietve útnak indult” (Lk 1,39). A püspök rámutatott, ez a mottó folytatása az előző, 2019-es panamai Ifjúsági Világtalálkozó mottójának: „Legyen nekem a Te igéd szerint.” Amikor elindultak Lisszabonba, folytatták a Panamában már megkezdett utat.

Az Ifjúsági Világtalálkozó napjaiban a fiatalokkal elmélyítik a rendezvény mottójának üzenetét. Fontos, hogy a fiatalok feltárják saját történetüket: kicsoda ő, mikor szólította meg az Isten, mit akart tőle az Isten kérdések mentén. Ezek olyan kérdések, amelyekre jó lenne választ találni, és egyben elvezetnek egy új kezdethez, az (új) indulás első lépéseit jelentik. Felfedezem, ki vagyok én az Isten jelenlétében és elindulok mások felé, és azon az úton, amelyre Isten hívott engem

– összegzi Böcskei László püspök a fiatalok feladatát.

Amit nagyon fontosnak találok ebben a találkozóban, az az, hogy a mottón túl ráébredhetünk arra vagy ráébreszthetjük egymást arra, amit Szent Pál az első korintusi levelében ír, hogy nem vagyunk a magunkéi, hanem a Lélek van bennünk és indít, hogy tegyétek a jót

– hívja fel a figyelmet az interjúban a nagyváradi püspök. Annak a reményének ad hangot, hogy a részt vevő fiatalok megértik: nemcsak önmagukért kell eltölteniük ezeket a napokat, ezt a kegyelmi időt, hanem kapnak egy indítást is, hogy ők is elinduljanak egy úton, amely elvezeti őket az Isten tervéhez, az Isten akaratának megtételéhez.

A nyitó szentmise, amelyet a lisszaboni pátriárka mutat be, Lisszabon egyik központi terén lesz, kedden este, ahol már minden készen áll, és a fiatalok megkezdték a helyszínen a gyülekezést – tájékoztatott a nagyváradi püspök a portugál fővárosból. A két erdélyi magyar püspök az anyaországbeli és a romániai fiataloknak is tart a hét során elmélkedéseket és mutat be szentmiséket.

Nemcsak csomagokkal jöttünk, hanem az otthoniak szándéka is velünk van. Mindenkit imádságainkban hordozunk, és kérjük a béke, a szeretet és az öröm ajándékát az otthoniak száamár is

– zárja interjúját Böcskei László nagyváradi püspök Lisszabonból.

A teljes beszélgetést a Vatican Rádióban hallgathatják vissza. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre