Szijjártó Péter: Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása

Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása, ugyanis ha stabilitás van ebben a térségben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: továbbra is kritikus a helyzet a Száheli-övezet kulcsországában, Nigerben, ahol a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt. Kiemelte: a nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része kiállt a demokratikusan megválasztott elnök mellett.

Így tettünk mi is, hiszen számunkra a stabilitás ebben a térségben kritikus fontosságú

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: ha ugyanis stabilitás van a Száheli-övezetben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé, és elejét lehet venni a terrorfenyegetettség további súlyosbodásának. A tárcavezető közölte: kedden telefonon egyeztetett a helyzetről Catherine Colonna francia külügyminiszterrel és egyetértettek, hogy – az eddigi nemzetközi nyilatkozatokkal összhangban – ki kell tartaniuk a demokratikusan megválasztott elnök és az alkotmányosság helyreállítása mellett.

 

Forrás és fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre