Szijjártó Péter: Közös sikertörténeteket kell építeni Szlovákiával – VIDEÓ

Minél jobb a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között, annál jobb az élethelyzete a felvidéki magyarságnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Danubia Televíziónak adott interjújában. A tárcavezető Ipolydamásdon, a Károly Róbert híd minapi felavatása után nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a két ország közös sikertörténeteket épít, akkor a nehéz ügyekre is megoldást talál.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország számára Szlovákia a második legfontosabb kereskedelmi partner. A két ország közti kereskedelmi forgalom a tavalyi évben elérte a 17 milliárd eurót, ami rekordösszegnek számít – mutatott rá. Én a praktikus külpolitikában hiszek – jelentette ki, majd úgy folytatta: fontosak az ideológiák és a tudományoskodás, de a végén mindig az emberek érdeke van, abból kell kiindulni.

Ez nem rakétatudomány

– állapította meg. A miniszter a szlovák-magyar együttműködéseket sorolva felidézte, hogy a szlovákok segítettek megvédeni Magyarország déli határát, a két ország közösen állt ki a kötelező letelepítési kvótával szemben, összekötötték a villamosvezeték-hálózatokat és van gázvezeték összeköttetésük is. Emellett a Mol szlovák leánycége az egyik legnagyobb vállalat Szlovákiában. Szijjártó Péter szerint ezek olyan sikertörténetek, amelyek képesek megteremteni a kölcsönös bizalmi alapot a nehezebb kérdések megvitatásához. A közelgő szlovákiai parlamenti választások kapcsán Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány szurkol, hogy a szlovákiai magyar párt jó eredményt érjen el és a felvidéki magyaroknak erős képviselete legyen Pozsonyban. Szerinte ezt senki nem tekintheti a belpolitikába történő beavatkozásnak.

Az előzetes várakozások kapcsán megjegyezte: a közvéleménykutatásokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hisz korábban senki nem gondolta volna azt sem, hogy egy karakteresen jobboldali magyar kormány egy karakteresen baloldali szlovák kormánnyal jobb együttműködést tud folytatni, mint két baloldali kormány. Emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon kormányzása alatt a két ország vezetése nem is volt beszélő viszonyban egymással. Ehhez képest mostanra minden idők legjobb szlovák-magyar kapcsolatrendszere jött létre – húzta alá.
A miniszter kijelentette: szurkolnak, hogy olyan kormánya legyen Szlovákiának, amely fontos kérdésnek fogja tartani a magyar-szlovák együttműködést, és amely a magyar-szlovák együttműködésben inkább lehetőséget lát, mint problémát.

Mi ennyit tudunk tenni, és teljesen elfogadjuk a szlovák választók döntését, mert Szlovákia ügyeiben ki hozhatna legitimebb döntést, ha nem a szlovákiai emberek

– fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Forrás és fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre