Vlagyimir Putyin a béketárgyalásokról: A labda Kijev térfelén van

Afrikai vezetők érkeztek Oroszországba, akik bár közvetlenül nem bírálták Vlagyimir Putyint,  többen jelezték, hogy ideje lenne véget vetni a háborúnak, különösen azután, hogy Oroszország nem újította meg a gabonaegyezményt, ezáltal pedig egyes afrikai térségek nehéz helyzetbe kerültek.  

Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke kiemelte: „ennek a háborúnak véget kell vetni”, viszont hozzátette, hogy „csak az igazságosság és az észérvek alapján érhet véget” – írja a Reuters

Vlagyimir Putyin számos felhívással is szembesült, ezért arra kényszerült, hogy többször is megvédje Oroszország álláspontját. Azzal vádolta a Nyugatot, hogy 2014-ben támogatta a kijevi puccsot, és megpróbálta Ukrajnát NATO-taggá tenni. 

Kiemelte, hogy Kijev tagadta meg a tárgyalásokat, jelenleg viszont „az őt térfelükön van a labda”.  

Hozzátette, hogy Oroszország nyitott arra, hogy újra egy asztalhoz üljenek a felek, azonban figyelembe kell venni „az új realitásokat”.  

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont elutasította a tűzszünet lehetőségét, amely Ukrajna közel egyötödét hagyná orosz ellenőrzés alatt.

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Iratkozzon fel hírlevelünkre