Ifjúsági Világnap: fiatalok történeteit hallgatta meg Ferenc pápa 

A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó előtt Ferenc pápa reagált a fiatalok kérdéseire a Vatican News új, Popecast névre hallgató podcastjának második részében – írja a Catholic News Agency. 

Giona a transzneműséggel való személyes küzdelméről beszélt, mire Ferenc pápa kiemelte, hogy „Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk”, majd hozzátette, hogy „az Úr mindig mellettünk van, még akkor is, ha bűnösök vagyunk. Ő ott van, hogy segítsen nekünk”. 

Egy Arianna nevű nő elmondta, hogy bipoláris zavarban szenved, ami időnként öngyilkossági gondolatokat vált ki belőle, de úgy érzi, hogy “Isten megmentette”. A pápa arra biztatta, hogy hallgasson az egészségügyi szakemberek útmutatására, és hozzátette, hogy mindenkinek különböző okokból vannak sebei, amelyek között a bűn is szerepel. „A sebeink megkövetelik, hogy Isten szeretetére és irgalmára támaszkodjunk” – mondta.

Emlékeztette, hogy mindig előre nézzen, és ne veszítse szem elől a horizontot: ez a horizont Isten. 

Egy Giuseppe nevű fiatal férfi megosztotta, hogy mit tapasztalt, amikor otthagyta az egyetemet, és egyszer csak azt vette észre, hogy az ideje nagy részét online videójátékokkal tölti. A Szentatya emlékeztette, hogy ha online éli az életét, könnyen elszigetelődhet, azonban az emberi kapcsolatok fontosak. 

Edward és Valerij elmesélte Ferenc pápának, hogy mindketten nehéz családi helyzetből jöttek, ami végül bűnözés útjára terelte őket, és a fiatalok börtönében kötöttek ki. A Szentatya arra bíztatta őket, hogy ne engedjék, hogy a hibák akadályozzák őket az életben, hiszen „az ember története folytatódik, sikerekkel és kudarcokkal”. 

Emlékeztette őket arra, hogy soha ne felejtsék: Jézus mindig velük van, és készen áll arra, hogy „kézen fogjon és felemeljen benneteket”. „A mi felelősségünk, hogy elismerjük hibáinkat, hogy Isten segíthessen megváltoztatni az életünket” – tette hozzá.  

Valeria, egy hittantanárnő, a diákjai üzenetét közvetítette, akik szeretnék, ha átláthatóbb és fiatalosabb lenne az egyház, amely közelebb van az emberekhez. Ferenc pápa megjegyezte, hogy fontos, hogy az egyház esetében fennáll a veszély, hogy túlságosan bezárkózik önmagába, és a megosztottságot kockáztatja. 

A Popecast-ot azzal zárta, hogy arra buzdította a fiatalokat, hogy vegyenek részt az Ifjúsági Világnapon, kiemelve, hogy „teljesnek” fogják találni azt „a közösséggel, az ünnepléssel, a reménnyel és az örömmel”.  

A címlapképen Ferenc pápa látható a Papp László Sportarénában. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre