Az elnökválasztás előtt áll bíróság elé Donald Trump

A Donald Trump ellen folyó titkos iratokkal kapcsolatos perben a szövetségi bíró úgy döntött, hogy 2024. május 24-én kezdődik meg a per. A tárgyalás időpontjában nem értett egyet az ügyészség és Trump csapata, mert előbbi már 2023. december 11-én kezdte volna az ügyet, addig Trumpék elhalasztották volna a 2024-es választások utánra.

A hatóságok szerették volna minél gyorsabban lefolytatni az ügyet, míg a egykori elnök emberei pedig amellett érveltek, hogy ez a gyors és korai időpont észszerűtlen és nyugodtan lehetne az igazságszolgáltatás kudarcának nevezni.

A volt amerikai elnök az ellene felhozott 37 vádpontban ártatlannak vallotta magát, a vádemelést pedig „boszorkányüldözésnek” minősítette. A vádak között olyanok szerepelnek, mint, hogy szándékosan rejtette el otthonában az iratokat Trump és tagadta azt is, hogy akadályozta volna az igazságszolgáltatást és azt is, hogy valótlan állításokat tett volna az üggyel kapcsolatban.

A címlapképen Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én. A konferenciát évenként megrendezi az Amerikai Konzervatív Unió befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Iratkozzon fel hírlevelünkre