Drágulnak a BKK-vonaljegyek ősztől, Karácsony ezért is a kormányt hibáztatja

Szeptembertől 28 százalékkal megemeli a jegyárakat a BKK: a vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tíz darabos gyűjtőjegy pedig 4 ezer forint lesz – jelentette be Facebook oldalán Karácsony Gergely.

Budapest baloldali polgármestere a tömegközlekedés jegyárainak emelése miatt is a kormányt hibáztatja, szerinte ugyanis a kormányzati sarcpolitika a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti. Állítása szerint a kormány 15-szörösére emelte a budapestiekre kirótt elvonást – azaz a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló szolidaritási hozzájárulást – és ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva. 

A vonaljegyek ára 10 éve változatlan, a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban – Budapesten sem tehetünk mást. Főleg mivel a kormányzati megszorítások már a város működőképességét veszélyeztetik. Előbb-utóbb emelnünk kellene és sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni, mint a választás után sunnyogva. Ez az emelkedés a töredéke az elmúlt tíz év inflációjának – ha annyival emelnénk, mint amennyivel egy gombóc fagyi ára nőtt az elmúlt évtizedben akkor 990 forint lenne egy jegy

– magyarázkodott a városvezető. Véleménye szerint az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy a kormányzati megszorításokból a lehető legkevesebbet érezzenek meg a budapestiek. Most is csak a minimumot lépték meg a biztonságosan működő Budapest érdekében, a jövő érdekében.

Forrás: Karácsony Gergely/Facebook

A címlapképen Karácsony Gergely megválasztott fõpolgármester beszél elsõ nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. 
MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre