A legtöbb abortusz nem kívánt vagy kényszerített

abortusz

A Catholic Herald közölt egy kutatást, amely szerint az abortuszok egy jelentős része kényszerített vagy nem kívánt. Hozzáteszik, hogy érdekes, hogy a kutatást a mainstream média nem kapta fel, miközben három évvel ezelőtt az amerikai és brit újságok tele voltak olyan címlapokkal, mint „A legtöbb nő nem bánja meg az abortuszát, derül ki a tanulmányból” (Guardian 2020. január 13.) és „A nők többsége megkönnyebbülést érez, nem megbánást, az abortusz után, állítja a tanulmány” (CNN 2020. január 15.).

A fenti „Turnaway-tanulmány” azt állítja, hogy mítosz az, hogy az abortuszon átesett nőknél idővel negatív érzelmek jelennek meg, hiszen évtizedek alatt sem sikerült ilyenre bizonyítékokat találni, ezért egyértelmű, hogy nem igaz. Hozzáteszik, hogy bár az abortusz ellenzői gyakran hivatkoznak az érzelmi tényezőkre, azonban az abortusztörvényekről szóló vitákban az ilyen állítások nem játszhatnak jelentős szerepet. 

A lap megjegyzi, hogy a Turnaway-kutatás azonban elég problémás, hiszen még az azt összeállító abortuszpárti csoportok is elismerik, hogy az abortuszklinikákon megkeresett nők több mint kétharmada elutasította a részvételt, és azok közül is a fele visszalépett, akik korábban beleegyeztek a kutatásba – ráadásul a visszautasítók és a lemorzsolódók is abortusz utáni problémákkal küzdenek. 

E problémák ellenére a Turnaway-adatsorból rengeteg tanulmány született a nők abortuszra adott reakcióiról, elárasztva a szakfolyóiratokat, majd széles körű médiavisszhangot kaptak. 

Nem úgy, mint a Cureus folyóiratban megjelent új, lektorált tanulmány, amely egészen más képet fest, ahol a részvételi arány háromszor magasabb, mint a Turnaway esetében. Megállapították, hogy az abortuszon átesettek 

33 százaléka akarta, 43 százaléknak a terhesség-megszakítás nem állt összhangban az értékeikkel és a preferenciáikkal, 14 százalékuk nem akarta, 10 százalékukat pedig kényszerítették. 

A múlt hónapban az International Journal of Women’s Health című folyóiratban megjelent, a Cureus tanulmányban részt vevő kutatók egy másik tanulmánya megállapította, hogy a szüléshez képest az abortusz több mentális betegséget okoz. 

Ugyanezen adatsoron alapuló tanulmányuk azt is kimondja, hogy 

az abortuszt elutasító nők 96 százaléka nem bánta meg 5 évvel később, hogy megszülte a gyermekét (és ez az arány 98 százalék azoknál, akik felnevelték a gyermeket)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre