Simicskó István: Törvénytelen beleavatkozni hazánk belügyeibe

A jelenlegi szabályozás áttekintésével „szeretnénk elérni”, hogy a jövőben ne legyen lehetőség a magyar választások külföldi befolyásolására – mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője az Országgyűlés őszi ülésszakán várható törvényhozási munkáról a Magyar Nemzetnek.

A napilap hétfői számában megjelent interjúban Simicskó István jelezte: a most hatályos törvények alapján is törvénytelen, ha külföldről beleavatkoznak Magyarország belügyeibe. „El fogunk készíteni egy további szigorítást tartalmazó módosítást is” – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Emlékeztetett: a parlament nemzetbiztonsági bizottsága megbízta a Nemzeti Információs Központot, hogy végezze el „a botrányos guruló dollárok ügyének mélyreható vizsgálatát, hogy a baloldal honnan és milyen módon kapott illegálisan forrásokat a tavalyi választási kampányára”.

Az őszi ülésszak munkatervéből megemlítette a gyermekvédelmi törvény szigorítását is, mivel „fontos, hogy a gyermekeinket megóvjuk”. Emellett közlekedési tárgyú törvények, agrártörvények, munkavédelmi törvény, a közbiztonság megerősítése érdekében szükséges törvények, vagyongazdálkodási törvények, valamint a pénzmosás elleni küzdelem erősítése is napirenden lesz – közölte.

A tavaszi ülésszakot értékelve kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború miatt az Országgyűlésre is hárultak többletfeladatok. „Támogatjuk a kormánynak a munkáját, hogy az állami szerveket megfelelőképpen tudja irányítani a védekezés hatékonysága érdekében.”

A kormány a tavaszi ülésszak során ötvenkét törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak. A KDNP politikusai tizenkilencszer szólaltak fel napirend előtt és egyszer napirend után, hét interpellációt mondtak el, valamint tizenegy azonnali és hét szóbeli kérdést tettek fel. „Aktívak voltunk és azok leszünk a jövőben is” – mondta Simicskó István.

Azzal kapcsolatban, hogy egy napirend előtti felszólalásában arról beszélt, az Európai Unió érdemtelen a Nobel-békedíjra, azt emelte ki: a háborús helyzetben „semmiféle jelét nem látjuk annak, hogy Brüsszelben bármilyen életképes béketervet készítenének, ehelyett csak szankciókról, fegyverszállításokról, értelmetlen provokációkról és a háborús eszkaláció irányába mutató intézkedésekről hallani”. „A baloldal által kézivezérelt Európai Unió, a brüsszeli elit érdemtelenné váltak arra, hogy Nobel-békedíjasoknak mondhassák magukat, ezért vetettem fel a parlamentben, hogy adják vissza a díjat” – tette hozzá.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az EU-ban „ismét a migránskvóta elfogadásán munkálkodnak”, úgy reagált: ahelyett, hogy megerősítenék a keresztény értékeket, inkább a kötelező migránskvótákkal az unió minden tagjára rá akarják erőltetni azt a bajt, amit jelentős részben ők hoztak a saját fejükre.

Kitért arra is: eddig hetvenmilliárd eurós támogatást kapott az EU-tól Ukrajna, ám pontosan senki nem látja, hogy ezek a pénzek miként hasznosulnak. Ugyanakkor sok uniós tagország jogosan tartana igényt az EU-s forrásokra; köztük Magyarország is, „mivel ezek a pénzek járnak hazánknak” – hangsúlyozta.

A jövő évi büdzséről kijelentette: mivel háború van a szomszédban, a költségvetés alapvetően a védelem megerősítéséről szól; ezért van soha nem látott összeg, közel 2000 milliárd forint a védelmi tárcánál, ami óriási lehetőségeket rejt magában.

A Honvédelmi Sportszövetség elnökeként Simicskó István alapvető küldetésüknek nevezte, hogy a haza védelmének ügyében „nyissunk a fiatalok felé, közelebb hozzuk a társadalmat és a honvédséget egymáshoz, segítsük a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium munkáját”.

(MTI)

Címlapkép: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre