Kínában kiadták az utasítást a keresztényeknek: „Szeressétek a Kínai Kommunista Pártot”  

Július 3-án a kommunisták szimbolikus jelképeit, a sarlót és a kalapácsot ábrázoló transzparenst emeltek magasba a kínai Csöcsiang tartományban található Shinian keresztény templom közelében – írja a The Voice of the Martyrs Canada. 

Egy helyi vallási vezető elmondta, hogy a Vallási Ügyek Hivatala értesítést küldött a helyi egyházaknak, amelyben előírta, hogy minden vallási helyszínnek nagyméretű táblákat kell elhelyeznie a bejáratánál a következő szövegekkel: 

„Szeressétek a Kínai Kommunista Pártot, szeressétek az országot és szeressétek a vallást!”, valamint „Tartsátok fenn a vallások kínai kontextusban való fejlesztésének elvét!”

A követelésben az a szokatlan, hogy a bejelentett egyházak nem tartoznak a Kínai Kommunista Párt (KKP) kötelékébe, így a táblák kihelyezésének nincs jogi alapja. Egy helyi vallási vezető szerint azonban a tisztviselők a vallási üldözést politikai befolyásszerzés és promóció eszközeként hajtják végre.

Mivel a kereszténység virágzik Csöcsiang tartományban, a kormányzó tisztviselők fokozzák az ellenőrzésére irányuló intézkedéseket. Emiatt határoztak úgy, hogy „a vallásnak a kínai kontextusban kell fejlődnie”, azok a keresztények pedig, akik nem tarják magukat ehhez a folyamathoz, kemény üldözésekkel néznek szembe. 

A jelenlegi tendenciák miatt várható, hogy a vallási elnyomás a régióban a következő években fokozódni fog. 

Kínában körülbelül 100 millió keresztény él, de csak 30 millióan tartoznak a kormány által engedélyezett Három Önvaló Hazafias Mozgalomhoz, amelyek a kommunista vezeték által ellenőrzött állami egyházak. A fennmaradó 70 millió fő nem engedélyezett gyülekezetekbe, közösségekbe jár. Őket folyamatos retorziók érik, azonban nem hajlandók engedni a kommunistáknak. 

A kínai hívők mintegy 60 százaléka vidéken él, és csak néhány házi gyülekezeti vezető rendelkezik hivatalos teológiai képzéssel vagy hozzáféréssel a Biblia tanulmányozására szolgáló anyagokhoz, így az „otthoni” tanulmányozás és hittani oktatási is nehézségekbe ütközik. 

Korábban a kínai „házegyházi” mozgalom be nem jegyzett gyülekezeteit hallgatólagosan megtűrte a kormány, azonban 2018-ban új vallásügyi rendeletet vezettek be, amelyben jelentős korlátozások szerepeltek.   

Ez több száz templom erőszakos bezárását, lelkészek és egyháztagok letartóztatását vagy őrizetbe vételét, valamint a Bibliák online értékesítésének betiltását eredményezte, ráadásul törvénytelennek nyilvánították azt, hogy 18 éves aluliak vallási oktatást kapjanak, még akkor is, ha az a saját szüleiktől származik. Ha az egyházi vezetők nem hajlandók csatlakozni a kormány által ellenőrzött egyházhoz, koholt vádra építve hoznak ellenük ítéletet. 

A címlapképen kínai zászlóval fényképezkedik egy csoport a Kínai Kommunista Párt, a KKP történetét bemutató múzeumnál Pekingben 2022. október 14-én. Forrás: MTI/EPA/Vu Hao

Iratkozzon fel hírlevelünkre