Klímaaktivisták repülőterek kifutópályáira ragasztották magukat Németországban

Nagy fennakadásokat okoztak a klímaaktivisták a hamburgi és düsseldorfi repülőtereken,  miután a kifutópályákhoz ragasztották magukat csütörtök reggeé. Mindez több ezer nyaraló járatának késéséhez és törléséhez vezetett.

A Letzte Generation aktivistacsoport tagjai blokkolták a hamburgi és düsseldorfi repülőterek kifutópályáit csütörtök reggel. A hamburgi repülőtéren minden járatot leállítottak, amikor a klímaaktivisták áttörték a biztonsági kerítést, és a kifutópályához ragasztották magukat – írja az Al-Arabiya News. A repülőtér közölte, hogy 17 érkező és 19 induló járatot kellett törölni, de további késésekre is figyelmeztettek a nap folyamán.

Megerősíthetjük, hogy egy csoport illetéktelenül bejutott a repülőtér területére. Biztonsági okokból ideiglenesen fel kellett függeszteni a légi forgalmat

– áll a repülőtér közleményében. A tiltakozás egybeesett a nyári szünidő kezdetével Hamburgban, ahol több mint 330 járat közlekedett, több mint ötvenezer utast szállítva.

A düsseldorfi repülőtér, Németország negyedik legnagyobb repülőtere szintén késésekre és járatváltoztatásokra figyelmeztetett, miután itt is több aktivista a kifutópályára ragasztotta magát. A Letzte Generation csoport a közleményében azt írta, azért tiltakoznak, mert a kormánynak nincs stratégiája a klímaválság leküzdésére.

A kormánynak nincs terve arra, hogyan csökkenthetné kellőképpen a kibocsátást, így nyíltan megszegi az éghajlatvédelmi jogszabályokat, és hagyja, hogy mindannyian belesétáljunk a klímakatasztrófába

– idézte a közlemény Micha Freyt, a düsseldorfi repülőtéren tüntetők egyikét. A Letzte Generation aktivistái, akik arról ismertek, hogy az utakra ragasztják magukat, hogy felhívják a figyelmet a klímavészhelyzetre, megosztják a közvéleményt.

Forrás: Index

A címlapképen az airBaltic lett légitársaság CS300 típusú repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. március 12-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre