Szergej Lavrov: Az ukrajnai konfliktus addig nem ér véget, amíg a Nyugat nem hagy fel a Moszkva legyőzésére irányuló tervekkel

Az ukrajnai fegyveres összecsapás mindaddig folytatódik, amíg a Nyugat nem mond le arról, hogy hatalmat gyakoroljon Moszkva felett, és legyőzze – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy indonéz lapnak adott, szerdán megjelent interjúban.

Az Egyesült Államok vezette kollektív Nyugat célja, hogy megerősítse globális hegemóniáját – hangoztatta az orosz külügyek irányítója a Kompas című lapnak. Lavrov a héten az indonéz fővárosban, Jakartában részt vesz a Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) regionális fórumán, akárcsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az interjú megtalálható az orosz külügyminisztérium honlapján. Ebben az is olvasható: Miért nem ér véget az ukrajnai fegyveres konfrontáció? A válasz nagyon egyszerű – addig folytatódik, amíg a Nyugat fel nem adja az uralmának megőrzésére irányuló terveit, és le nem győzi azt a megszállott vágyát, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra kijevi bábjai által”. Lavrov hangsúlyozta: Egyelőre semmi jele annak, hogy ez az álláspont megváltozna”.

Lavrov nyilatkozatában azzal is megvádolta Kijevet, hogy figyelmen kívül hagyja Indonézia béketervét, és helyette saját ultimátumcsomagját” népszerűsíti.

Ukrajna elutasította az indonéz tervet, egy több pontból álló dokumentumot, amely demilitarizált övezet létrehozására szóló felhívást is tartalmaz, megismételve azt a kijevi álláspontot, hogy Oroszországnak ki kell vonnia csapatait Ukrajnából.

(MTI)

A címlapképen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látható. Forrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Iratkozzon fel hírlevelünkre