Holland bíróság: A szülés után a gyermeknek nincs szüksége anyára

Egy holland bíróság úgy döntött, hogy a béranyát fogadó szülők számára kiállíthatják a gyermekük születési anyakönyvi kivonatát a biológiai (bér)anya neve nélkül.

Bár Brüsszel szerint a férfiak is szülhetnek, két férfi “egyedül nem tudta megvalósítani gyermek utáni vágyát”, így béranyát fogadtak. Ennek ellenére a hágai bíróság szerint mégis mindkettőjüket bejegyezhették törvényes szülőként. A bíróság szerint a gyermeket világra hozó béranya nevét nem szükséges feltüntetni a gyermek anyakönyvi kivonatán. Ezzel a bíróság felhagy a holland családjog egyik alapelvével: mater semper certa est, vagyis az anya mindig biztos – olvasható a Christian Network Europa oldalon.

Az ítélet megdöbbentő, gondolja Diederik van Dijk, az NPV Care for Life keresztény életpárti szervezet igazgatója. “Így tagadod meg a gyerektől az anyját” – mondja. Van Dijk szerint ezzel az ítélettel a béranyák még sebezhetőbbé válnak a béranyaság körüli vitában.

“Sokat beszélünk a meleg párok kívánságairól, de hol vannak a gyermekek érdekei? Miért kell engedni az LMBTQ-lobbinak?” Van Dijk is ellentmondást lát a társadalomban: “Az örökbefogadással egyre óvatosabbak lettünk, mert nagyon fontos a származás dokumentálása. A béranyaságnál ez úgy tűnik, egyáltalán nem számít.”

A hágai bíróság januárban hozta meg a vitatott döntést, miután egy meleg pár az anyakönyvi hivatalhoz fordult, de a hír a minap látott napvilágot. Mindkét férfi azt szerette volna, ha két gyermekük apjaként ismerik el őket. A pár korábban két béranyasági projektet indított az Egyesült Államokban, de míg az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy a szülő nő lemondjon a gyermekről, Hollandiában ez egyelőre nem elfogadott, tekintettel a mater semper certa est mondásra. Ezzel a bírósági döntéssel ez az ősi elv a múlté lehet.

A hágai önkormányzat megerősítette az NRC holland napilapnak azt a gyakorlatot, hogy “anyátlanul” is kiállítják a születési anyakönyvi kivonatokat, még ha ez ellentétes is az elfogadott eljárással. A béranyát fogadó férfiak ügyvédje azt mondta, hogy a tisztviselők “egy ideig hezitáltak”, de belenyugodtak. “A politika túl sokáig hagyta ezt a dolgot, így a bírói döntés oldja meg a helyzetet” – jegyezte meg az ügyvéd.

A bírósági döntés híre néhány nappal azután érkezett, hogy Franc Weerwind, a holland jogvédelemért felelős miniszter törvényjavaslatot nyújtott be. A törvény szabályozná az altruista béranyaságot, emellett Weerwind a kereskedelmi béranyaság betiltását szorgalmazza Hollandiában. A törvényjavaslat azonban semmit sem mond a kereskedelmi béranyaság külföldi visszaszorításáról.

Ez azt mutatja, hogy a jelenlegi törvényjavaslat „egyáltalán nem megoldás a problémára” – érvel Diederik van Dijk. Aki béranyát szeretne fogadni, ezáltal inkább fordul a külföldi béranyasági eljárások felé. „Azt mondanám: kezdje a határokon átnyúló béranyaság visszaszorításával” – hangsúlyozza.

Ezzel a felhívással Diederik van Dijk csatlakozik az idén márciusi casablancai nyilatkozathoz. Ebben több ország szakértői a béranyaság globális betiltását szorgalmazták. Szerintük a béranyaságot nem lehet ellenőrizni, ha az országoknak eltérő jogszabályaik vannak.

Címlapképen: Újszülött a kórházi ágyon. Fotó forrása: Rawpixel/Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre