Bemutatkozik az első magyar fejlesztésű, sugárhajtású drón – VIDEÓ

A világpiacon egyedülálló, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet mutatott be a Magyar Honvédség. A sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a hadsereg légvédelmi képességének erősítését hivatott szolgálni.

A Magyar Honvédség a ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszert mutatta be hétfőn a Veszprém vármegyei Hajmáskéri – Körös-hegyi lőtéren. A merev szárnyú, mintegy 65 kilogramm tömegű, sugárhajtású, pilóta nélküli katonai drón teljesen magyar fejlesztés.

A dróntechnológia egy kiemelt ipari és a védelmi terület Magyarországon

– mondta el Molnár Zsolt. A Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója szerint kevés a drónra kiképzett szakember, ennek ellenére sikerült egy kimagasló műszaki tartalommal bíró fejlesztést kiadni a kezükből.

A ProTAR F4J egy prototípus, amelyet elsősorban katonai kiképzésekre használnak. Nemzetközi szinten kuriózum, hogy ez a magyar fejlesztésű drón kötelékben – egyszerre három légijármű – is tud repülni. Végsebessége körülbelül 500 kilométer/óra, 6000 méter magasra tud felszállni, valamint 75 kilométeres a kommunikációs hatótávolsága. A drón üzemideje körülbelül egy óra.

Porkoláb Imre kiemelte, a sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülőrendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az új technológia a nemzetközi piacon is megállja a helyét – tette hozzá. Mint mondta, az új fejlesztés mérföldkő a honvédség megújulása terén, olcsóbb és komolyabb teljesítményű, mint elődei. Felidézte: a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vesztese a hadiipar volt, ezért 2010-ben újra kellett indítani az ágazat fejlesztését. A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak – mondta, példaként említve az internet használatát. Rámutatott: a jelenlegi nemzetközi helyzetben kiemelten fontos a légtérvédelem, ezen belül pedig felértékelődik a drónok használata.

 

A címlapképen a magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer első hivatalos bemutatója a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén, a Veszprém vármegyei Hajmáskér közelében 2023. július 10-én. MTI/Vasvári Tamás

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre