A Hittani Kongregáció új prefektusa: az egyház tanításában nem kapkodja el az újítást

Nehéz feladatra készül az egyik legfontosabb vatikáni hivatal, a Hittani Kongregáció új vezetője, Víctor Manuel Fernández, aki a La Repubblica című olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban részletezte a rá váró munkát, és elmondta: az egyház tanításában szándékosan nem kapkodja el az újítást.

A július elsején kinevezett argentin teológus Fernándezzel első alkalommal került latin-amerikai főpap a Hittani Kongregáció élére. Az egyház történetében korábban csak egyszer fordult elő, hogy a jelentős doktrinális intézményt nem európai vezette, 2005 és 2012 között az amerikai William Joseph Levada bíboros személyében. A hivatal élén olyan nagynevű teológusok dolgoztak már, mint Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa.

Víctor Manuel Fernández úgy nyilatkozott, hogy amikor egy héttel ezelőtti kinevezésekor Ferenc pápa változást szorgalmazott a Hittani Kongregáció munkájában, arra utalt: a katolikus doktrína gondozását nem ellenőrzésre, szankcionálásra vagy tiltásra kell alapozni. Ezek helyett jobban meg kell értetni az egyház tanítását – tette hozzá az új prefektus. Hangsúlyozta, hogy ezt nemcsak a teológusok közötti párbeszéddel, hanem a világgal való intenzív kapcsolattartással lehet elérni.

Engem az érdekel, hogy a teológia a mai emberhez szóljon

– jelentette ki Víctor Manuel Fernández. Arra a kérdésre, hogy az egyház úgynevezett progresszív szárnyát képviseli-e, úgy válaszolt: sem a pápa, sem én nem érezzük úgy, hogy ránk a progresszív jelző illene, mert ez általában felületességet, a változás szenvedélyes, mindenáron való keresését sugallja, a történelem által ránk hagyott gazdagság lenézését, mintha az új mindig jobb lenne a réginél.

Úgy véli, nem lesz könnyű feladata a Hittani Kongregáció élén, mert vannak olyanok, akik egyirányú keresztény gondolkodást akarnak diktálni, és nem elfogadni, hogy léteznek más hangsúlyok, egyéb aggályok. Nem zárta ki, hogy munkájában egyesek majd minden lehetséges eszközzel bajba akarják juttatni. A Hittani Kongregáció azon korábbi rendelkezésével kapcsolatban, amely megtiltotta a meleg párok megáldását, Víctor Manuel Fernández azt mondta: nyitva marad annak a lehetősége, hogy ezt a döntést pontosítsák, jobbá tegyék.

A Hittani Kongregáció hatáskörébe tartoznak az egyház tagjai által kiskorúak ellen elkövetett nemi visszaélések esetei is. Víctor Manuel Fernández hangsúlyozta, hogy a kérdés kiemelt jelentőségű az egyház hitelessége szempontjából. A nők egyházon belüli szerepét illetően kifejtette, hogy jelenlétük erősítése nem egyenlő női papok szentelésével.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre