A magát hívő katolikusnak hirdető Márki-Zay dedikáltan szembemegy az egyház tanításával

Állítása szerint keresztény, hívő katolikus, mégis szembemegy az Egyház tanításával a baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter, amikor kiáll az azonos neműek házassága mellett.

Mindenképpen támogatja az azonos neműek házasságát, ez nincs ellentétben a hitével, mivel a polgári házasság egy polgári jogi aktus – hangoztatta Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt a BBC Hard Talk című műsorában.

Kijelentése azonban – úgy tűnik – saját tájékozatlanságát bizonyítja.

A hódmezővásárhelyi polgármester szereti hangoztatni magáról, hogy ő hívő, sőt, gyakorló katolikus. Azt is rendszeresen elmondja, hogy ő konzervatív, keresztény ember – de valójában egy hatpárti, baloldali összeborulás miniszterelnök-jelöltje, amely szivárványkoalícióban a legmegdöbbentőbb egyházellenes hangok kapnak helyet, de fontos kérdésként kezelik az azonos neműek házasságát is.

Ennek megfelelően támogatja az azonos neműek házasságának törvényes elismerését maga Márki-Zay Péter is, ezzel azonban sajnos egyenesen szembemegy a Katolikus Egyház tanításával, mely bizony kitér a katolikus politikusok felelősségére is a témában.

Márki-Zay Péter MTI/Mohai Balázs

A Hittani Kongregáció jelenleg is érvényben lévő útmutatásai egyértelműen fogalmaznak a kérdésben, külön kitérve a katolikus politikusok felelősségére. XVI. Benedek emeritus pápa – még bíborosként – 2003. június 3-án kelt körlevelében az alábbiakat írta a Hittani Kongregáció útmutatásai nyomán:

Ha minden hívő köteles szembeszállni a homoszexuális együttélések törvényes elismerésével, akkor a katolikus politikusoknak sajátos felelősségükből következően ez fokozott kötelességük.

A Hittani Kongregáció részletes útmutatást ad erre vonatkozóan, kiemelve, hogy „az Egyház tanítása szerint a homoszexuális hajlamú férfiakkal és nőkkel tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell bánni. Kerülni kell az igazságtalan megkülönböztetés minden formáját.’”

A Hittani Kongregáció megfontolásaiból az alábbi két bekezdést érdemes kiemelni a homoszexuális együttélések törvényes elismerése kapcsán:

„Amikor a homoszexuális együttéléseket törvényesen elismerik, vagy törvényileg egyenjogúnak tekintik a házassággal, és számára biztosítják a házasság sajátos jogait, kötelező ennek világos és határozott elutasítása.

Az ilyen súlyosan igazságtalan törvény kihirdetésében vagy alkalmazásában való bármilyen formális együttműködéstől – s amennyire lehetséges, a törvény alkalmazásában a materiális együttműködéstől is – tartózkodni kell. Ebben a kérdésben mindenki megkövetelheti magának a lelkiismereti ellenállást.”

Valamint, ezek alapján:

„Amennyiben a homoszexuális együttéléseknek kedvező törvényjavaslatokról van szó, a következő etikai útmutatáshoz kell magukat tartaniuk. Abban az esetben, ha először kerül a törvényhozó testület elé a homoszexuális együttélések törvényes elismerését támogató törvényjavaslat,

a katolikus képviselőnek erkölcsi kötelessége világosan és nyilvánosan kifejezni egyetnemértését, és a törvényjavaslat ellen szavazni.

Egy ilyen, a közjóra ártalmas törvény megszavazása súlyosan erkölcstelen cselekedet.”

Ha azonban elvonatkoztatunk attól, hogy Márki-Zay Péter politikus, és esetleg valami frissebb iránymutatást szeretnénk olvasni a tárgyban, elég elővenni a Hittani Kongregáció idei irányadását.

Tényként kijelenthető tehát: a balliberális szivárványkoalíció magát katolikusnak tituláló miniszterelnök-jelöltje szembemegy az Egyház tanításával. Antikatolikus álláspontot képvisel, amikor az azonos neműek házasságát támogatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!