Nigéria lett a keresztényüldözés központja?

Tavaly legalább 5950 keresztényt öltek meg keresztény identitásuk miatt Nigériában, az Open Doors keresztényüldözést figyelő szervezet adatai szerint a világszerte a hitük miatt meggyilkolt keresztények 89 százaléka az afrikai országban veszti életét.

Az elemzés szerint bár a szegénység, az éghajlatváltozás és az etnikai feszültségek is szerepet játszanak az erőszakban, a vallási szélsőségesség a vérontás legnagyobb mozgatórugója – írja a Christian Today. Az olyan szélsőséges csoportok, mint a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) többször is támadásokat hajtottak végre közösségek ellen, de a fegyveres csoportok és a váltságdíjért történő emberrablások is súlyosbítják a válságot. 

Egyes milicisták alkalmanként azt is világossá teszik, hogy mi hajtja őket: lényegében egy etnikai tisztogatással elősegített földszerzés.

– figyelmeztetett a Christian Solidarity Worldwide beadványában. A jelentés megállapítja, hogy a nyugati országok vonakodnak attól, hogy az erőszakot vallási indíttatásúnak tekintsék, és aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az erőszak, amely a közelmúltig északra korlátozódott, egyre inkább délre terjed.

Évek óta a nyugati akadémikusok, politikusok és a nagy nyugati nem kormányzati szervezetek lebecsülik az iszlamista szélsőségesek szerepét ebben a mészárlásban

– mondta Henrieta Blyth az Open Doors UK and Ireland munkatársa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre