Megáll az ész! Imre Elvira transz nőként 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehet

Negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat az, aki transznemű – írja a Veszprémi Törvényszék döntésére hivatkozva a Mandiner.

A Veszprémi Törvényszék döntéséről a Háttér Társaság ír honlapján, amit aztán a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismert, hogy a transz nőknek is jár a “Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A Háttér Társaság ügyfele, Elvira még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését, 2013 óta pedig az okiratai szerint is nő. Női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. A Társaság azt írja, éppen ezért is lepődött meg Elvira, amikor 2021-ben kiderült, a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok.

A beszámoló szerint Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a “Nők 40” kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság elvi éllel mondta ki: a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre. A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította a felperes nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így Imre Elvira 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre