Ifj. Lomnici Zoltán: Pénzmosást követ el, ha valaki bűncselekményből származó vagyont rejt el vagy annak eredetét leplezi

A nyomozóhatóság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódhat a Karácsony Gergely főpolgármester mozgalmához érkezett, tisztázatlan eredetű több mint félmilliárd forint ügyében – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán szombat este.

A műsorban arról kérdezték a Századvég tanácsadóját, hogy a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés szerint a pénzmosás gyanúja is felmerülhet a 99 Mozgalomhoz érkező összegek miatt. A jelentések szerint ugyanis a Párbeszéd politikusa, Perjés Gábor – Bajnai Gordon korábbi bizalmasa – 19 részletben (főként euróban és fontban) 506 millió forintot fizetett be Karácsony Gergely kampányára. Ifj. Lomnici Zoltán leszögezte: ha valaki büntetendő cselekményből származó vagyont rejt el vagy annak eredetét leplezi, az pénzmosást követ el. Fokozott gyanút kelthet, ha a pénzmozgások készpénzben történnek, éppen az angolszász országokban hosszú ideje komoly küzdelem folyik azért, hogy az adományozások jogszerűek legyenek – tette hozzá.

Közölte: a mostani magyarországi ügy meglehetősen sok konkrétumot hordoz magában, hiszen titkosszolgálati jelentés, vallomások és nyilatkozatok is vannak. Példaként hozta fel: tényként kijelentette korábban Márki-Zay Péter, hogy félmilliárd forintból kampányolt a főpolgármester, ezzel alátámasztotta azokat az információkat, amelyeket meg lehetett ismerni a titkosszolgálati jelentésekből. A baloldal védekezése, miszerint adományokról van szó, szerinte gyenge lábakon áll azért, mert ilyen adománygyűjtő akciókról Magyarországon nem lehetett tudni, ráadásul 917 ezer euró és 2500 font készpénzről van szó.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint vélelmezhető, hogy a juttatott összeg célzott volt, hiszen Márki-Zay Péter is pontosan eltalálta, mekkora összeg volt az adománygyűjtő perselyekben. Az alkotmányjogász kitért arra is, hogy hivatalos személynek feljelentési kötelezettsége van, ha bűncselekményt észlel, így nemcsak az a releváns, hogy megvalósult-e a pénzmosás, hanem hogy azok, akik tudtak róla, tettesek vagy részesek, illetve van-e feljelentési kötelezettségük. Az is kérdés szerinte, hogy költségvetési csalás történt-e. Mindezt természetes személyeknél vizsgálják, jogi személyeknél nem, így felmerül annak is a gyanúja, hogy ha bárhol keletkezett közteherviselési felelősség, annak eleget tettek-e az érintettek. Ha nem, akkor szerinte ekkora összegnél már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indíthat eljárást.

Perjés Gábor politikus szerepét a nyomozóhatóság derítheti ki. Mivel ő önkormányzati képviselő, van vagyonnyilatkozata, van megbízása a tekintetben, hogy a 99 Mozgalomnak kampánycélú tevékenységet folytatott, és azt is meg kell vizsgálni, mi azoknak a pénzeknek a forrása, amelyeket befizetett – sorolta az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán közölte: a bűnösséget a vádhatóságnak kell bizonyítania, ezzel együtt szerinte súlyos, a nemzeti szuverenitást érintő, szimbolikus, morális kérdéseket felvető ügyről van szó.

(MTI)

A címlapképen Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított fõvárosi Blaha Lujza tér átadásán 2022. december 10-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre