Ezek okozhatnak torokfájást nyáron

Itt a nyár, és mégis újra a torokfájás, kaparás tüneteitől szenved? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy ebben az évszakban milyen kiváltó okok állhatnak a háttérben.

Az őszi és téli időszakban egyből légúti fertőzésre gondolunk, ha torokfájás jelentkezik. Nyáron azonban nem számítunk erre a kellemetlen tünetre, hiszen azt gondoljuk, végre fellélegezhetünk, a gyakori betegségek időszaka véget ért. Sajnos nem csak a kórokozók miatt jelentkezhetnek panaszaink. Nyáron is sok olyan körülmény adott, ami miatt fájdalom, kaparó érzés, viszketés jelentkezik a torok területén.

Allergia tünete

A torokviszketés gyakori tünet allergiások körében. Pollenallergia esetén is jelentkezhet, de keresztallergiára is utalhat, ha bizonyos ételek fogyasztása kapcsán alakul ki ez a tünet. A nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődménye lehet krónikus-orrmelléküreggyulladás, aminek kapcsán a garat felé lecsorgó orrváladék ingerli a torok területét, gyakori krákogást, köhögést válthat ki. Ilyen módon is összefügghet az allergia a torokpanaszokkal.

Túl száraz levegő

Nyáron a légkondicionált helyiségekben a levegő páratartalma lecsökken, ami miatt a hangszálak és a torok területén a nyálkahártya is könnyen kiszáradhat. Emiatt jelentkezhet egy kellemetlen, torokfájáshoz hasonló érzés. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha rendszeres időközönként hidratálunk, fogyasszunk elegendő folyadékot, a nyári melegben erre még fontosabb gondolni!

Reflux betegséget is jelezhet

Reflux esetén a savas gyomortartalom a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége miatt visszafelé áramlik. Így egészen a garatig is eljuthat, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálva torokfájást is okozhat. Árulkodó tünet, ha reggelente gyakran ébredünk torokfájással. Ennek oka az is lehet, hogy fekvő testhelyzetben a reflux tünetei fokozottabban jelentkeznek.

Hideg üdítők, fagylalt

A jeges italok, túl sok vagy túl gyorsan elfogyasztott fagylalt nagymértékben lehűtik a felső légutak területén található nyálkahártyát. Emiatt nem tud megfelelően funkcionálni, romlik a teljesítménye, védelmi funkciója meggyengül. A kórokozók ezt azonnal ki is használják, így bejuthatnak a légutakba, torokfájás jelentkezhet, kialakul a náthának nevezett tünetegyüttes. A hideg italok miatt tehát akár nyáron is lehetünk náthásak.

Túl sok beszéd, kiabálás

Nyáron, a koncertek, fesztiválok időszakában gyakran jelentkeznek torokpanaszok a hosszabb időn át tartó hangos beszéd, kiabálás miatt is. Ezt a hangszálak túlzott terhelése okozza, ilyenkor értelemszerűen fontos pihentetni, és bőséges folyadékpótlással segíteni a mielőbbi regenerálódást.

Dr. Holpert Valéria hangsúlyozza, hogy arra azonban figyeljünk, ha a hétköznapi hanghasználat is gyakran rekedtséget, torokfájást okoz. Ilyenkor ugyanis valamilyen hangképzési rendellenesség állhat a háttérben. Javasolt foniáterrel konzultálni, mert ha nem kezeltetjük időben, komolyabb problémákhoz, például hangszál-gyulladáshoz, hangszálcsomó megjelenéséhez is vezethet. A szakember felkeresése azért is indokolt, mert a torokfájdalomként azonosított tünetről sok esetben kiderül, hogy valójában nyelési nehezítettség, vagy gombócérzés, amelyek hátterében egyéb kiváltó ok is állhat.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre