Felgyújtott járművek, őrjöngő fiatalok – Újabb szintre léptek az erőszakos zavargások Franciaországban – VIDEÓ

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak – adta hírül a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. Közölték: a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez. Brüsszel belvárosának több utcáján még mindig zajlanak a fiatalok és a rendőrség közötti összecsapások – tájékoztatott.

 

A rendőrség péntek délelőtti adatai szerint Franciaország-szerte legkevesebb 667 embert vettek őrizetbe csütörtök éjjel (közülük 307-et a fővárosban). A rendőrség azt is közölte, 249 rendőr megsérült az összecsapásokban.

Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak. Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök másodjára hívta össze a válságtanácsot. Mindeközben már nemcsak Franciaországban tombolnak az erőszakos tüntetők, Belgiumban is zavargások törtek ki.

 

Kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. 

A címlapképen rohamrendőrök csapnak össze a rendõrök által lelõtt tinédzser halála miatt tüntetőkkel Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. 
MTI/EPA/Yoan Valat


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb