Megszületett a Nemzeti Áldozatsegítési Koordináló Mechanizmus 

Az Igazságügyi Minisztérium Könyvtár termében tartották a Nemzeti Áldozatsegítési Koordináló Mechanizmus (NÁKOM) létrehozásáról szóló megállapodás ünnepélyes aláírását. A NÁKOM állami áldozatsegítés vonatkozásában feladattal rendelkező minisztériumok és szervezetek között jött létre az áldozatsegítés koordinált és hatékonyabb ellátása érdekében.

Az eseményen részt vett Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár,  dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, dr. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, dr. Hatala József ny. r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója, valamint dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány. 

Dr. Répássy Róbert ismertette, hogy a NÁKOM-hoz kapcsolódó megállapodást négy minisztérium és három állami szervezet kötötte, akik úgy döntöttek, hogy egy koordináló mechanizmust hoznak létre az áldozatok segítésére és az áldozatok védelme érdekében. Úgy gondolja, hogy az aláírás egy újabb mérföldkő volt az áldozatvédelemben, annál is inkább, mert ilyen módon az áldozatok jogainak érvényre juttatását és az áldozattá válás megelőzését is hatékonyabban tudják segíteni. Kiemelte, hogy az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központokat hozott létre, amelyek mára már országos hálózattá fejlődtek. 

A mechanizmusról elmondta, hogy az a jelentősége, hogy az áldozatok, akik hozzájuk fordulnak, nekik ne kelljen keresgélni, hogy melyik szervezet fog segíteni nekik, így egyszerűsíteni tudnak a hatósági ügyintézésen. 

Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Dr. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a legfontosabb az áldozat, az a személy, aki tényleg bajban van, akinek mindegy, hogy honnan érkezik a segítség. Hozzátette, hogy az áldozatsegítés terén már sokat elértek, ezért ennek az együttműködési megállapodásnak a lényege a megelőzés. 

A családon belüli és kapcsolati erőszakról szólva kiemelte, hogy az elmúlt években háromszorosára nőtt a krízisközpontokban lévő férőhelyek száma, és ma már nem fordulhat elő, hogy ne álljon rendelkezésre szabad hely azoknak, akik családon belüli erőszak áldozatává váltak. Ezeken a helyeken nem csak fizikai védelmet kapnak a bántalmazottak, de igény esetén pszichológus is segít nekik, valamint az alapvető szükségleteiket is ellátják. Emellett működnek az ambulanciák is. 

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb tudatosítani az áldozatokban, hogy van számukra segítség, és minél többet kell tenni – családsegítőknek, védőnőknek, pedagógusoknak – a megelőzésére. 

Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

'Fel a tetejéhez' gomb