Leszbikusként és meleg férfiként találtak rá Istenre, 36 éve élnek heteroszexuális házasságban 

Tove-nak több leszbikus kapcsolata is volt,  Bjørn pedig egy férfival élt együtt. Mindketten aktívak voltak Oslo meleg közösségében, egészen addig, amíg rá nem találtak Istenre. 

„Senki sem próbált minket megtéríteni. Mi sem azért fordultunk Istenhez, hogy megszabaduljunk a homoszexualitástól. Ez egyszerűen természetes módon történt. Ezt nem lehet megmagyarázni, ezt meg kell tapasztalni. Amikor megismertük az üdvtörténetet, teljesen új emberekké váltunk. A régi eltűnt, és megjelent az új” – hangsúlyozták a Christian Network Europe-nak. 

Tove és Bjørn 36 évvel ezelőtt kötötte össze az életét, és azóta egyetlen nap sem bánták meg a döntésüket. A ’90-es években aktívan bekapcsolódtak a melegjogokért való küzdelembe, azonban most már úgy látják, hogy a szabadságért kell küzdeniük, hogy elmondhassák, hogy mit tett velük Isten. 

„Nem csak a melegeknek kellene, hogy joguk legyen beszélni” – mondja Bjørn. 

Akkor azt tapasztalták, hogy sok keresztény félt beleállni a küzdelembe, mert úgy érezték, hogy egyedül vannak. De Tove szerint „fontos, hogy kimondjuk, ami valódi és igaz, vállalni kell a felelősséget. Azok, akik a másik oldalon harcolnak, nagyon nyíltan kiállnak amellett, hogy meg kell őket érteni, el kell fogadni és tiszteletben kell tartani. Ennek a nagylelkűségnek mindkét irányba kell működnie”.   

A norvég médiában jelenleg hatalmas vita folyik a nemátalakító terápiák körül, azonban a Refstad házaspár nem hisz ezekben. „Nincs szükségünk módszerekre és terápiákra. Istenre van szükségünk, hogy belépjen az életünkbe, és rendezze a káoszunkat. Számunkra az átalakulás nem ember alkotta, hanem isteni volt” – jelentette ki Bjørn. 

Felidézte, hogy 1972-ben, amikor Norvégiában dekriminalizálták a homoszexualitást, egy híres melegbárban volt. „Vonzott ez a környezet, és fokozatosan kezdtem elfogadni és melegként azonosítani magam. Azt nem mondhatom, hogy boldogságot éreztem volna benne. Hiába volt barátom, mindig úgy éreztem, hogy valami nincs rendben. De ez segített a magány ellen. Jó volt tartozni valahová” – osztotta meg.   

Ugyanabban az évben szilveszterkor depresszióban szenvedett, és túladagolta a gyógyszereit – ekkor ismerkedett meg az evangéliummal. Először az utcán találkozott keresztény zenészekkel, később pedig ellátogatott egy templomba, ahol végül úgy döntött, hogy keresztényként fog élni. Ennek már 50 éve. 

„Akkor minden a helyére került. Korábban soha nem beszéltem róla, nem is imádkoztam. Aztán egyszer csak találkoztam az Istennel, aki megtisztította az életemet anélkül, hogy tudtam volna, ki is Ő”.   

Ezután csatlakozott egy bibliakörhöz Grünerløkában, ott találkozott először Tove-val, akinek az apja halála hozott depressziót, ahonnan az út először a pszichiátriára, ahol 14 éven keresztül járt ki-be, majd elkezdett kábítószerekkel foglalkozni, és drogfüggőként végezte. 

Egy túladagolás után végül az anyja vitte haza, és utána mások bíztatására elkezdte kiélni homoszexuális hajlamait, három kapcsolata is volt. 34 évesen, függőként került egy drogrehabilitációs központba, ahol már az első nap szabadságot érzett. 

„Az első napon meg kellett szabadulnom minden drogtól és tablettától. Meg voltam győződve arról, hogy aznap este nem fogok tudni aludni. De azonnal elaludtam, egész éjjel úgy, mint egy kisgyerek. Nem tapasztaltam semmilyen elvonási tünetet sem. Így járt mindenki, aki oda belépett. Isten jelenléte olyan erős volt, és átölelt minket az imádság. Ez megszabadított minket” – mondta.   

15 hónap után elkezdett dolgozni, majd ellátogatott abba a melegbárba, ahova korábban járt, és elvitte az új barátait is, hogy tanúságot tegyenek. 

„Ismertek engem; ezért engedtek be minket. Egyébként nagyon óvatosak voltak, hogy kit engednek be. Meséltünk Jézusról, és imádkoztunk az ottani emberekért. Sokan mélyen meghatódtak és sírtak, amikor hallották, hogy mesélünk”.   

Tove ezután ismerkedett meg Bjørnnal, akibe azonnal szerelmes lett, de a férfi még nem állt készen, ezért évekig csak barátok voltak. 

„Rettegtem mindentől, amit házasságnak és családnak hívtak. Az árvaházban csak a családi élet rossz oldalát láttam: széthullott családokat, amelyeket az alkohol és az erőszak jellemzett. De aztán Isten elkezdett belülről gyógyítani” – mesélte Bjørn.

Bjørn egy bibliaiskolába járt, majd hét évvel azután, hogy megismerkedett a nővel, megérett benne a gondolat, hogy el kell vennie feleségül. „Isten Igéje munkálkodott bennem, megdolgozott és felkészített arra, hogy férj és családapa legyek. A bibliaiskolában megtapasztaltam az igazságot, és Isten megszabadított a rossz tapasztalataimtól, és valami teljesen újat teremtett bennem”.   

1987 októberében elutazott Tove-hoz, és megkérte a kezét, majd úgy döntöttek, hogy összeházasodnak. Később olyan emberek közelében próbáltak dolgozni, akiken azt érezték, hogy szükségük van a segítségre. 

„Emberi szemszögből lehetetlen megérteni, hogy mi történt velünk, és sokan azt gondolhatják, hogy ezt nem Isten, hanem mi intéztük el. Ez teljesen téves. Csak egy Istentől származó természetfeletti sugallat tudott minket teljesen megszabadítani” – szögezte le Tove.   

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre